Многоженство

Беше давно један виц, где улицом иде Арапин и води са собом више жена и неки човек га пита:

– Јел, како се ти сналазиш са толико жена?
– Исто као и ти, рече Арапин, само што се ја не кријем

Никада ме раније тема многоженства није занимала и до ње сам дошао скроз другим путем, из разговора који је скроз друге природе. Пре неколико година је откривена фреска на којој су приказане жене као свештеници. Процена фреске је била да је доста стара, можда први век после Христа али су из Ватикана одмах одбацили веродостокност приказа, дајући скроз друга објашњења. Мени је са једне стране било драго да видим неку нову историјску чињеницу, јер као поборник равносправности не видим разлог зашто жене не би обављале Божју службу а друго, такав рад није могао да настане тек тако. И поразговарам са својом пријатељицом из Русије, која је велики Православни верник и занимало ме је њено мишљење. Она се баш није слагала да жене треба да раде као попови. Мене је тема додатно заголицала и ја сам на руским сајтовима кренуо да тражим има ли икаквог помена да жене раде као попови. И тада налетим на нешто крајње неочекивано.

Неки истраживачи тврде да су древни Славјани имали многоженство као нешто уобичајено

Неки истраживачи тврде да су древни Славјани имали многоженство као нешто уобичајено

У питању је пророчанство једног монаха, који је био прозорљив и видео је будуће догађаје и он је почетком две хиљадитих предвидео да ће у једном будућем рату Русија толико страдати да ће жене морати да служе у цркви као попови, јер неће бити довољно мушкараца. Мислим да сам све то тражио 2017. године. Покажем тај сајт мојој пријатељици, она рече да јој је тај монах познат али и даље није била за то да жене служе као свештеници. У међувремену, ових година, много тога је обрисано са сајтова и на жалост ја тај исказ монаха не могу да нађем. Али је остао тај утисак да неће бити довољно мушкараца (страдање Русије и рат је друга прича, тај монах је у ствари највише о томе говорио).

Тада је ситуација била таква да је рецимо у Русији било око десет милиона прекобројних жена, које због мањег броја мушкараца нису могле наћи животног партнера. Ако се на то дода у то време да је негде четвртина мушкараца била зависна од алкохола, а Рускиња неће пијаницу за мужа, тај број слободних жена је још већи. Тада је у Украини било неких пар милиона прекобројних жена. Дакле и без тог будућег рата са много страдалих мушкараца, очигледно је било неопходно на дневни ред ставити питање многоженства мушкараца. На жалост енма много искустава на ту тему, јер највећи део многоженства долази из Исламског света, а то је свет који живи по сасвим другим правилима. У некој мањој мери, многоженство је присутно у Русији и ту могу да се изведу нека искуства, која су како стоје ствари само добра.

Ако извори података не обмањују, ово је домаћин са више жена у Русији

Ако извори података не обмањују, ово је домаћин са више жена у Русији

На самом почетку се истиче да само Свето Писмо нигде не брани многоженство, чак има и више примера тих са више жена, рецимо Аврам је имао две жене, Јаков четири. Ти са искуством више жена, истичу да је љубав највише искуство и нигде нема неких ограничења, како се може бескрано волети свако од своје деце, па родитељи, бабе, деде, тако се може искрено и дубоко волети свака од жена. Сам интимни однос између мушкарца и жене чини тај однос још снажнијим и приснијим. Жена и даље има слободу, нико је не присиљава на такав брак. Такође из тих искустава се изводи ад су жене срећније у браковима где има више жена него где су једине и да готово да нема развода. Наглашава се да су те жене у ти браковима у старту боље јер су победиле своју себичност, љубомору и гордост и посветиле се мужу и породици. Све друго је олакшано јер терет породичних и куниј обавеза не пада на једну жену већ њих више дели те обавезе и много лакше их обавља. У многоженим браковима нема остављене деце. Све жене су једнако уважаване и вољене а мушкарац може да спава само са њима, нема варања или по српски швалерација.

Има једно место у Русији, зове се Иваново и зову га Град Снајки. Ту је својевремено била урађена велика текстилна индустрија и доведено много жена. Али до дана данашњег ту нема ни приближно мушкараца. Тамо је рецимо познат случај мушкарца који има ћетири жене, са сваком од њих има дете, и ни једна се не буни због тога, чак истичу да је добар и пажљив.

Венчање са више жена одједном, непознато време, место као и то која је ово тачно црква.

Венчање са више жена одједном, непознато време, место као и то која је ово тачно црква.

Без закључка… како стоје ствари, живимо у преломним временима и временима тешких страдања. Ко се припремио и преживи све што иде, биће сведок неке другачије будућности и живота него што је сада и вероватно ће ту бити бракови са више жена. Него ајд то са више жена, ал шта чинити са толико ташти 😂😂😂

2 thoughts on “Многоженство

  1. Poštovani Srećko,

    U SEAVC (Slovačka Evangelička Augzburške Veroispovesti Crkva) u Srbiji, rade žene sveštenice. Jedna od njih je Anna Petrović, radi u Beogradu, crkva je na Tošinom bunaru br.2 (objekat koji zovu sinagoga iako nema veze sa sinagogom).
    SEAVC je deo luteranskih crkava koji izvorno vodi poreklo i propagira izvorno učenje Martina Lutera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *