Руска спасилачка флота

Друга времена беху у 19. у везама између Русије и Сједињених држава. Стално под притиском Британаца, Америци је тада Русија била једини искрени савезник. Примера има доста, рецимо одбијање Царице Катарине 2 да пошаље своје војне јединице, које је тражио бритнаски краљ Џорџ 3 ради гушења побуне на тлу Америке. Руски Цар Александар 1 је помогао у преговорима између Сједињених држава и Британије 1812. Године 1832. Русија постаје прва повлашћена држава у трговинским односима од стране Сједињених држава. У току кримског рата, Сједињене државе су стале на страну Русије и слале наоружање и материјал.

Контра адмирал Лесовски, командант балтичке флоте

Контра адмирал Лесовски, командант балтичке флоте

Вероватно је најкључнији тренутак у тој сарадњи био грађански рат између севера и југа и у одсудним тренуцима за север, Русија је послала своју флоту у помоћ. Та флота је била важна да заустави тајне операције које је изводила британска флота и тиме је вероватно помогло победи севера и да САД буде оно што данас јесте. 24. септембра 1863 је у Њујоршку луку упловио руски командни брод Александар Невски и то је био почетак операција руске флоте тамо које су почеле у септембру 1863 и завршиле се у априлу 1864. Русија је послала балтичку флоту у Њу Јорк а пацифичку флоту у Сан Франциско, што је у потпуности зауставило било како страно уплитање (прц… што не крену та чувена британска флота…). Секретар морнарице Гидеон Велс је рекао ‘Боже благослови Русију’.

Официри фрегате Перевест, 1863

Официри фрегате Перевест, 1863

Долазак руске флоте је примљен величанствено, сам председник Линколн је послао своју жену у Њу Јорк у сусрет Русима. Сам пријем Руса у Њу Јорку је био величанствен, руске јединице су одржале параду улицама Бродвеја док су их раздрагани грађани поздрављали са “Thank you, Russia!” “Viva Russia!”. Америчким и руским заставама је био украшен град а рецимо Тифани је украсио своју зграду тракама у руским бојама које су се протезале до тротоара. Такође је петог новембра у Њу Јорку приређен руски бал, а о томе је известио Харперс Викли дајући у прилогу илустрацију американки како играју са својим руским партнерима. Тај недељник је пренео и изузетне утиске припаднике руске флоте пријемом и топлином који су им приредили њихови домаћини. За време бала су се чули повици хвале Цару Александру као пријатељу Америке и Линколну као пријатељу Русије.

То је био и некако задњи покушај британаца да примењују насилну политику према Сједињеним државама. Фотке у прилогу- контра адмирал Лесовски, командант балтичке флоте и официри фрегате Перевест, 1863.

Срећко Брадић

Поновљен текст од 14. октобра 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *