Лечење шумом

Лечење шумом

Лечење шумом

Шумски ваздух садржи више од двеста биоактивних супстанци. Они значајно повећавају умну и физичку способност, рад свих система у телу, појачавају отпорност тела на разне заразе и отрове, побољшавају садржај хемоглобина у крви, пулс је нормалан, плућа су проветрена.

Лечење шумом

Лечење шумом

Фитонциди који су у шумсков ваздуху имају напредан противмикробни учинак. Најбољу учинак на здравље имају Јела, Бор, Смрча, Клека, Сремза (дивља Трешња), Храст, Бреза, Јавор. Највише фитонцинида се ослобађа у јуну месецу, у послеподневним часовима у младој шуми. Они исто јако повољно утичу на имуни систем, дисајне путеве и крвоток.

Лечење шумом

Лечење шумом

Шумски ваздух у начелу садржи искључиво негативно наелектрисане аеројоне, који имају благотворни учинак на цело наше биће, поспешују размену гасова, усклађује дисање. Највећа засићеност је у близини храстова и бреза.

Лечење шумом

Лечење шумом

Четинарске шуме имају посебно добра исцелитељска својства и чистоћу и оне су посебно добре за лако дисање. Осим што су веома засићене фитонцидима и аеројоне, они су такође испуњене лепим мисрисима које потичу од смола. Етерична уља која су ту, приликом оксидације са кисеоником, стварају лековити озон. Ти корисни састојци које ослобађају борови, кедар, јелке, смрче… имају повољан учинак на тело- нервни систем се смирује, смањује умор и напор, повећава виталност и снагу и запремину плућа. Савршено место за оне који пате од несанице, разних нервних растројстава, болести дисајних путева, тај ваздух је више него добар лек.

Поновљен текст од 17. јануара 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *