Фриленсерске муке

Ових дана налетех на вест како негде под шаторима у београду спавају фриленсери и буне се против одлука владе. Окупаторске владе, да будем тачнији… Фриленсер је страни израз који се начелно користи за особе самоупошљене у области дигиталних занатских дела, може се превести као слободни стрелац, слободни борац (ленсери су били посебни вид јединица у средњем веку) или по нашки самостални предузетник.

Мој радни собичак, ту је све то треба, укључујући и собу са погледом на двориште и окружујућу природу

Мој радни собичак, ту је све то треба, укључујући и собу са погледом на двориште и окружујућу природу

Беше вест пре меку годину како су те године фриленсери за ту годину унели у земљу пет милијарди €! А у исто време наша јуначка окупаторска власт се задужила једну милијарду! Дакле, наши вредни предузетници су унели у земљу пет пута више пара, а да за то нису морали да продају ни један рудник, фабрику, да потпишу неки малоумни уговор… својим златним знањем и радом унели су пет чистих милијарди у земљу! Од тога не живе само они лепо, већ и многе друге породице код којих купују рецимо храну. Многи од нас купују само домаће и труде се да помогну брата предузетника улажући код њега.

Фриленсер је особа ван система. Систем вас учи да будете роб систему, не да будете самостални. Тако да су ове особе имали друге видике и у томе успели. Као што је наш велики Никола Тесла казао- интуиција је нешто што надмашује интелект. Сада тај систем хоће да стави канџу на тај новац који часни фриленсери узимају на паметан начин углавном од запада! А тим људима нису дали ни знање, нити опрему, нити замисао или савет, само су ту да их одеру!! Има доста година и ја као домаћин фриленсер, решим да одем у министраство у београд. Заборави тачно које беше… додијало ми да све плаћам готовином, хоћу да сам на неки начин регистрован, онда можеш да платиш нешто из више делова. Прими ме тамо нека госпођа, министар колко се сећам, лепо ме саслуша, кажем ја шта радим, шта хоћу, и да у закону нема нигде ни једна ставка по којој могу да се региструјем. Она кроз осмех рече да наставим и даље да радим на црно… насмејасмо се обоје, изађо ја из зграде и изгубих се негде по улицама београдских.

Кафа из земљану шољу, иде добро уз јутарњи преглед поште и порука

Кафа из земљану шољу, иде добро уз јутарњи преглед поште и порука

Данас ови што им касно дошло из дупета у главу, кажу да живимо у контролисаном свету, без слобода- па домаћини, да сте фриленсер, то би ви одавно осетили, оног тренутка кад би отворили рачун у банци. Иде гестапо испитивање од кога вам стижу паре и слично. Мора пишете на папир све то. Па су после поједноставили па направите једну изјаву годишње о извору прилива. Зато је у Украини скроз друга прича, отворите рачун за неколико минута, треба вам пасош и украински мобилни (купите картицу де оћете), не питају вас ништа одакле шта вам стиже. Ту сам за све ове године први пут осетио слободу и да владам својим новцем. Провизије као икод нас, некад мање, некад благо веће.

Није само држава непријатељ фриленсерима, први у реду су обични људи, ти око нас. Ти који су део система, које лупа фабричка капија по грбине, не смеју да касне на посо, не смеју на боловање јер ћеи избаце са посла. Е ти знају да загорчавају живот фриленсерима. Фриленсери раде код куће, устану кад воле, лепо на миру доручкују, падне кафица, чај, сок, домаћа ракија па удри у неустрашиве радне победе! Али елем, ту се нађе обичан човек који чињеницу да је тај код куће тумачи да је овај ту, да му прави друштво, да нешто одради ако овом затреба… дакле јајара која није у стању да размишља ван система, гази из све снаге неког ко је много слободнији и успешнији од њега. Не дао Бог да му кажете да више зарађујете од њега, добили сте смртног непријатеља. Узнемираваће вас кад год могу, не поштујући ни мало то што радите. Био сам 2016. код другар у Француску, има свој часопис. И он се жалио на однос његове жене према њему, баш тема што ради у кући, јер где би радио. Реко му ја да то неће на добро да изађе и тако и би, после пар месеци се развео. Нашо другу, нормалну, ради лепо у кући, са њом иде на изложбе, она седи ту и продаје са њим, милина.

Пауза у двошиште, јећмен напитак из земљану шољу и мало чоколаде

Пауза у двошиште, јећмен напитак из земљану шољу и мало чоколаде

Ако је окупаторској власти толко стало до фриленсера, што им не дају исте мгућности као странцима који добију паре, и фабрику да је исцрпе као и раднике да се иживљавају на њима? Дајте те паре фриленсерима и да видите како ће земља врло брзо да процвета! Али да, ви нисте ту да земља процвета!!! Ако ћемо логиком самоупошљености, уз њих иду раме уз раме разне занатлије, мали пољопривредни произвођачи и ајд да будем смео и дрзак- Никола Тесла је био наш највећи фриленсер/самостални предузетник!!! А они су ти који дају живот овој земљи!

Поновљен текст од 11. априла 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *