НЛО над Чернобиљем

Ноћ на 26. априла 1986. се десила страховита експлозија у Чернобиљској атомској централи и то је била једна од највећих катастрофа те врсте у историји. Уништен је четврти блок реактора и велика количина радиоактивног материјала се ослободила у атмосферу. Пожар је захватио и трећи блок и ватрогасци су успели кроз неколико сати да угасе пожар, а што је коштало многе животе, јер је радијација била вишеструко изнад смртоносне дозе. О томе је већ пуно писано и много тога је одавно познато. У сваком случају да се ствари нису брзо предупредиле, питање је шта би од Европе остало ако би се нешто десило са 180 тона обогаћеног уранијума који је ту био.

Једна од теорија која се јавила, и то оправдано, да је то разарање повезано са појавом НЛО у тој ообласти. Али о томе се први пт роговорило пар година након катастрофе. Најбитније је да постоје и писани документи очевидаца а један од њих је Михаил Варицки, старији дозиметриста УДК Чернобиљ. Оне је под узбуном отишао на место удеса и у видној зони четвртог блока су се нашли у 4:15. Стигли су возилом ГАЗ-51 а мерења су вршили дозиметром ДП-11б. Али како нису понели никкаву заштиту и почели да осећају непријатно жарење на лицу, одлучили су да се врате за заштитну опрему. Када су покренули мотор кола, Варцки је приметио на небу светлећу лопту месингане боје и која се лагано кретала. Пречник је био око 6 до 8 метра. У том тренутку мерења су показивала радијацију од 3000 милирентгена/час. У једном тренутку из летелице су се појавила два зрака светло црвене боје и била су управљена на четврти блок реактора. Летелица је била удаљена од блока неких 300 метара. То обасјавање је трајало неких пар минута. Сноп светла од летелице је нестао и кугла се лагано удаљила у правцу Белорусије. Екипа УДК је поново извршила мерење и оно је показало 800 милирентгена/час. Они су били запањени тим податком и помислили су да нето није у реду са уређајем за мерење. Али у бази су проверили уређај и био је потпуно исправан. Изгледа као да је НЛО тако смањио радијацију и спречио могућу експлозију.

Једна од фотографија НЛО поменутих у овом чланку. Крупнозрнасти филм на жалост не дозвољава да се уоче било какви детаљи

Једна од фотографија НЛО поменутих у овом чланку. Крупнозрнасти филм на жалост не дозвољава да се уоче било какви детаљи

Кансије, 16. септембра 1989. године на четвртом енергетском блоку електране у Чернобиљу опет је дошло до нежељених дешавања и у атмосферу је опет ослобађана већа количина радијације. Само неколико часова након што је то ппочело, у 8:20 је радница у Чернобиљу, лекар Ива Госпина видела и фотографисала над електраном објект, која је она описала као јантарни и могло се на њему разликовати горња и доња страна. Годину дана касније, у октобру 1990., стручњак за атомску енергију из Чернобиља, Александр Кримов, урадио је фотографију са прозора свог стана, НЛО који је лебдео на зградом где су живели научници из области атомске енергије.

Нова несрећа у Чернобиљској електрани креће 11. октобра 1991. у 20:09, када се дешава пожар на другом блоку електране. Током пожара се обрушио део крова електране. Поново 16. октобра, пет адна након тога, новинар новина “Ехо Чернобиља” Владимир Савран који је радио у Чернобиљу од 1986. и који се никада није занимао Уфологијом, ради фото репортажу у оштећеној сали електране. Он је дао опис стања који је затекао и додатно устврдио ад при здравој памети он на небу дотле ни тада, није видео никакав НЛО. Небо над електраном је било чисто, лепе светло плаве боје, потпуно чисто. Али када је развио филм, на њему се појавила летелица, била је изнад крова другог блока. Био је по изгледу налик на летелицу коју је годину дана раније видела Ива Госпина. Тај снимак се први пут објављује у новинама “Ехо Чернобиља”, новебарски број 1991., и где је редакција напоменула да је у питању НЛО невидљив за људско око али је видљив за фото филм. Негатив је проучен и утврђено је да није никакаво кривотворење у питању.

Септембра 1988. године Вадим Шевчук из Киева је осматрао два светлећа објекта који су лебдели над цеви атомског реактора Киевског института за атоска истраживања и по опису су одговарали летећим објектима које су раније описали Варицки и Самоленко над четвртим блоком у време када се десила несрећа. Треба напоменути да су се НЛО веома ретко виђали и да је рецимо над Киевом од 1956. године па до 1986. године забалежена само четири сучаја НЛО. Али од 1986. године, та виђања и појаве НЛО су се омасовили а на томе је радила и коисија за неприродне појаве оделења НТО радиоелектронике А.С. Попов. У та виђења су укључени и војни радарски ситеми ПВО, Киевског војног округа.

Тако се на радару командног места ПРЛ потпупоквнику Шаванову, 12. новембра 1989. године у 19:46 био приказано нешто као циљ. Њему је јављено да над територијом Украине лети светлећи објект. Поптупоквник Шаванов је одлучио да провери уређаје и позвао је своју ћерку Ирину, која је живела у области Нивок. Она је погледала са балкона свог стана на деветом спрату, вратила се и казала да да види бели објект облика крста, правоугаоног облика, и у њему пулсирајућа огњена спирала. Пилот ловачког авиона који је послат у област није уочио ништа. Летелица је била над делом где се налазио Киевски институт за атомска истраживања.

Слично се десило 13. марта 1990. године, и они који су били у близини Киевског ТВ центра, у 22:13 су видели на небу облика капе печурке са нечим пулсирајућим у средини. О томе постоји сведочење Дениса Гнатјока, Јурија Гончаренка и Дмитри Пинчука. У исто време на другом крају Киева је лебдео други летећи објект а о томе посотји сведочње других очевидаца. На трећем крају Киева, рејон Боршцаговки је уочен још један НЛО, сведок је Алексеј Курганов. Неколико дана касније такав објект је фотографисан од стране Руслана Тажетдинова.

Поново, у мају месецу, 16. маја 1990. године у 21:05 члан Свесојузног Астрономског друштва Сергеј Огарков је кроз телеском на западу видео на небу НЛО у покрету. Следеће ноћи 17. маја 1990. године је над насељем Трешцина виђен један НЛО. НЛО огромних размера су ноћу 7. и 8. новембра 1990. видели Јуриј Новиков са ћерком, објект је био над пољопривредном облашћу Вишенки. Њих двоје су седели у свом сеоском дому на периферији Харкова у тренутку када се летелица појавила. Како је он тврдио, објект је био велики, цилиндричног облика, сиве металне боје, кога је обавио слаби ореол светла. Никаквих ефекта на њему није приметио. Летелица је прсто лебдела, никакав се звук није чуо. Али су он и ћерка имали осећај да их одозго неко посматра.

Од почетка 1986. па до 1990. на десетине таквих летећих објеката, што појединачних а што групних, је уочено од пилота Петр Војцеховског. Рецимо 20. децембра 1989. над Ирпеном у Киевској области између 18. и 19. сати је Иван Кучер видео цилиндрични светлћи објект који лети ка Кијеву. Сат времена касније, у 20:00 такав светлећи објект је уочен над централним Киевским стадионом и сеиру фотографија је урадио фоторепортер Љубовља Каленскоја. Украински ТВ програм “Вечирниј Висник” је 17. октобра 1990. приказао фото материјал где је приказан над Крешцатиком изнад трга Независности, високо на небу био НЛО. Хиљаде других Кијевљана је видело исти.

То је био само приказ онога што је у години Чернобиљског удеса и нешто касније виђено на небу Украине. У међувремено има таквих појава све више и више и ја сам сам био сведок таквог дешавања тамо. Закључак није лако извести. Знам да су у Украини као и у осталим републикама бивше СССР радили на таквим пројектима, постоје више патента чак и регистрација за моторе који се користе у том типу летелица и чак је била производња тог типа летелица у месту Сормово. Тешко да су нам дошли неки ванземаљци јер ми какви смо, све живо бега од нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *