Квас

Био сам други разред основне и сад не могу да се сетим где смо то ишли на екскурзију. Стали смо уз неки ресторан на путу и ја шта узмем, досадно, и видим и купим квас. Домаће производње. Пробам, нето најодвратније што сам икад пробао. Пробам још једном али не, није ме укус преварио, стварно одвратно. И оставим ту боцу ту, не попијем је и гледам је са стране тужно, јер сам се радовао да ће се засладити нечим укусним. У то време додијавали рекламама за исти. Кући ништа нисам поменуо, мој покојни Жика би ме убио што сам то оставио. Ко њега је храна и пиће била светиња, нема бацања, нема остављања, шта узмеш, мора да поједеш и попијеш (никада ми није ништа сипао, све сам сам узимао колико ја сматрам да треба и могу). Прошло је дуго времена, већ сад у четрдесетим годинама, кад видим негде у самопослузи квас, исти онакав какав сам пробао неку деценију раније. Ма дај да пробам, можда сам тад као млад био преосетњив… ма исто, одвратно па одвратно. И неку годину касније, одем до Украине. Видим у продавницама имају тога колко хоћеш, разних врста. Дал су бре ови нормлани, пију ту гадост, су некако биле моје мисли. Ал узмемо, моја бивша то волела. И пробамо кући а оно милина. Лепота, укус наравно скроз другачији од свега што сам пробао и прелеп.

Квас са својом бојом светлог пива или меда, краси свачији сто

Квас са својом бојом светлог пива или меда, краси свачији сто

Квас је у сродству са пивом и може имати и малу количину алкохола, до 1.5%. И како сам у то време био у преиспитивању како преживети са мало али квалитетно у временима која нам долазе, узмем у обзир и квас, јер сам чуо да је здрав. И трагање је дало стварно одличне податке, да спада у једно од наједноставнијих, најдоступнијих и најквалитетнијих напитака које себи можемо да приуштимо. Има разне варијације израде и садржаја али се све своди на следеће (ово су подаци на 100мл кваса):

– хранљивих материја (протеини 10.1г, влакна 10.7г, угљоводоници 57.8г)
– минерали калијум 355мг, натријум 8мг, гвожђе 5.8мг, калцијум 80мг, магнезијум 130мг, фосфор 340мг и други
– витамини Б1 675мкг, Б3 2400мкг, Б6 960мкг, Б5 710мкг, фолна киселина 35мкг, Е 840мкг
– амино киселине леуцин 1020мг, метионин 230мг, триптофан 190мг, аргинин 850мг, фенилаланин 700мг

Редовно кориштење кваса унапређује пробаву јер се садржај из кваса веома лако усваја од тела и делује на метаболичке процесе. Садржај кваса замењује вештачки произведене витамине. Биоактивни састојци кваса поспешује оксидацију масти што утиче на лагани али сигурни губитак прекомерне тежине и побољшавања фигуре. Квас помаже код несанице, слабости. Такође помаже у чишћењу тела од отровним материја и јача имуни систем. Штити пробавни систем од патогена и побољшава размену материја. Влакна у квасу смањују холестерол у крви али и шећер у крви, што је посебно погодно за оболеле од шећерне болести. У трудноћи се дешава мањак витамина а квас све то надокнађује у целости. Захваљујући високом садржају калцијума у зрну, ојачава се грађа костију и то посебно код деце. Побољшава се квалитет зуба, косе, ноктију и то са продуженим дејстов очувања здравља истих. Обнавља и побољшава рад нервног система а крвни систем и срвце се такође побољшавају. Побољшава рад панкреаса и жлезда у телу. Погодан је за опоравак након примене антибиотика.

Постоји и црни овсани квас а боја зависи од тога шта се у њега додаје

Постоји и црни овсани квас а боја зависи од тога шта се у њега додаје

Али се углавном не препоручује онима са гастритисом и јаком киселином. Такође га треба избегавају они са каменом у бубрегу и они осетљиви на глутен. Особе са обоелом јетром такође требају бити обазриви.

Израда кваса је проста и то доста, али ја вам нећу рећи како га раде у другим земљама, већ мој начин, мало измењен. Треба вам тегла, ја користим стаклену. Напуните 1/4 тегле зрневљем овса. Мора бити оно цело, у љусци, никакво чишћено зрно или оне пахуљице. Квас добро оперете, што боље могуће, има ту труња и прљавштине. Напуните водом али не до врха. Однос је као што видите 1/4 зрна и 3/4 воде. Додајете унутра шећер, мера је отприлике две велике супене кашике шећера на литар воде, па ви видите по тегли колко вам треба. Стави се на топло место да ферментира и после два до пет дана, вода постане приметно крем смеђе боје. Сад иде та ставка коју сам ја кроз искуство изменио. Та прва вода се баца јер нема добар укус а може да изазове и главобољу. Кад сте одлили сву ту течност сада сипате опет воду али сладите медом. Дакле да почне ферментација узме се шећер, после мед, јер штета би било да се мед баци кроз ту прву течност, зашта се пчеле јадне мучиле. Тада у то се може додати мало сувог грожђа, даје леп укус. Мед се ставља две до три кашике. Опет се стави на топло место и за два до пет дана, имате напитак и он ће бити светлије боје него први. Пресипате га у боцу и ставите негде на хладно. Овај овас заливате новом водом, медом и сувим грожђем. Квас се може користити до седам пута за напитак док се не истроши и баци. Дакле веома економично!! Теглу у којој ферментира квас покрити газом да има ваздух, може и преко тога и поклопац али не заврнут.

Ово је моја варијанта израде али знајте да се често за израду кваса користи и квасац, додуше доста мало. Тај квас је као газиран, избијају они мехурићи. Тврди се да су шеттне материја за које је квасац оптужен, приликом израде таквог кваса потпуно поништене и да је такав квас здрав. не знам али ето, можете и то да пробате.

Квас за миле и драге госте, нешто најлепше за дивно дружење

Квас за миле и драге госте, нешто најлепше за дивно дружење

И неће дуго проћи од почетка кориштења а већ ће се у вама осетити прочишћеност, бистрина ума и снага у телу. Ово није лек, ово је нешто што се свакодневно пије кроз цео живот. Наше је, не увозите ништа из неке даљине. И кад дођу гости, можда је и лепше уместо кафе да их понудите домаћим квасом. Наш народ је кроз векове живео здраво а извор здравља је био свугде ту око нас и било је разних напитака од биљака које смо користили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *