Уранак и дан Живе

Увек сам ломио копља са многима да у правом смислу речи, првомајски уранак нема везе ни са каквим радничким покретом, нити са комунизмом. Имао сам част да упознам доста породица чији су рођаци служили у војсци Краљевине Југославије и осим фотографија везане за војну технику, нису биле ретке те где су официри, војска, на првомајском уранку. Како су нам испрали мозак ја немам појма, али тај уранак има древне корене као и велику важност, дакле никакве везе са левичарским обележавањем неке класне борбе.

Жива је наша душа мила

Жива је наша душа мила

По новом календару, првог маја почиње владавина Богиње Живе, која је богиња лета. Тај преображај по древним веровањима креће у току ноћи 30. априла ка 1. мају. И оно је у вези са преображајем крајем октобра. То што креће 30. октобра ка 1. новембру се назива Велесова ноћ, кад улазимо у део године где су краћи дани и тама преовладава.

И онда тачно шест месеци касније, у току ноћи 30. априла ка 1. мају., долази промена, пролеће нам доноси радост, са сунчаним данима ми заборављамо све бриге, светлост замењује таму, Белибог је у пуној превласти. Како се раније славио тај дан? Паљењем ватри које разбијају ноћ, скупљали се на једном месту, даље од путева, негде на брдима, пропланцима, мало даље од шума. Ту су се радовали, певали и играли. Живим гласовима разгонили зле силе. То је суштина првомајског обреда.

И нек нам лето донесе пуно радости. Уживајте у уранку.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *