Зелени коктели

Зелени коктели су извор здравља и младости. Хлорофил у њима спречава развој онколошких болести, благотворно делује на јетру, извлачи отрове, побољшава рад штитасте жлезде и панкреаса, побољшава рад пробавног тракта. Они су баш једноставни за припрему и за то вам треба зелениш, свеже поврће, воће и блендер. Производ је прилив силе и енергије, добар имунитет и одлично расположење. Ево неких благодети зелених коктела:

Здравље и лепота на столу

Здравље и лепота на столу

❤️ они су баш питки и хранљиви. Њихов процентуални састав је оптималан за људску употребу и то може бити негде око 60% очишћеног воћа и 40% зелениша.

❤️ лако се усвајају. Добро уситњени у блендеру, мноштво ћелија зелени и воћа је поцепано па се хранљиви састојци лако усвајају у телу.

❤️ садрже и влакна па се сматрају потпуном храном. Влакна садрже антиоксиданте који су кључни за спречавање рака и болести срца.

❤️ укусна храна за дословно све узрасте. Са односом 60:40 у односу воће зелен, преовладава воћни укус а зелен уравнотежује слаткоћу воћа, и чини пријатан укус.

❤️ свакодневном употребом зелених коктела, уносите довољно хранљивих материја за цео дан.

❤️ зелен садржи много тога шта треба за живот: влакна, амино киселине, беланчевине (и често оне најбитније), микроелементи (калцијум, магнезијум, калијум, фосфор, гвожђе итд.), витамине и веома важни хлорофил!

❤️ способан сређивању тежине и чишћења тела од отрова, помаже у лечењу многих болести.

❤️ најбоље их користити одмах након припреме али на халдном могу да сачувају своје хранљиве вредности до три дана.

❤️ дају младост кожи и телу, чисти површински кожу. Томе помаже довољна количина антиоксиданата, минерала, витамина и других микроелемената, неопходне за укупно здравље.

Могу бити оброк али и освежење

Могу бити оброк али и освежење

Спремање

Узети зелен (мирођија, салата, першун, спанаћ, целер, цвекла, шаргарепа, листови коприве, маслачак и шта вам је под руку) и воће (или поврће) у односу два дела зелени према три дела воћа (или поврћа)(али воће и поврће не користити истовремено у истом коктелу). Све добро самлети у кашу у блендеру а воду додајете да добијете одговарајућу густину. Ако се не додаје вода, добија се густа смеса која се може јести кашиком. У те зелене коктеле може да се додају и природни сокови и клице и тиме добијају на хранљивости.

Има правило да је најбоље корисити те коктеле тамније зелене боје и да сваки дан треба правити други коктел. Као што је горе наведено, најбоље је одмах да се користе али и чување на хладном је могуће на кратко време.

❤️ Купусни коктел
Једна чаша насецканог броколија, пола чаше купуса, четврт чаше насецканог целера. Пола чаше јабуковог сока (природног, не онај из продавницу) или две јабуке (најбоље).

❤️ Цвеклин коктел
Једна цвекла средње величине, шаргарепа, једна чаша листова спанаћа (или купуса), један очишћен корен ђумбира, кашичица лимуновог сока, вода, зачини по укусу, и мало маслаца.

❤️ Бананин коктел
Једна чаша купуса, једна банана (мало смрзнута, држати бар сат времена у замрзивачу), једна шоља бобичастог воћа (може и замрзнуто), сок од чичоке (пола чаше), по жељи сок наранџе, вода.

❤️ Јабучни коктел
Једна очишћена јабука, пола до једне банане, чаша листова купуса или салате, пола шоље першуна, пола шоље першуна.

❤️ Крушка коктел
Четири крушке (зависи од сорте, може мање али и више), четири до пет листа салате, пола везе нане, две чаше воде

❤️ Ароматни коктел
Пола везе спанаћа, две јабуке, пола поморанџе, једна чаша воде, једна банана

❤️ Тропски коктел
Једна поморанџа, пола чаше комадића ананаса, једна банана, једна чаша салате или спанаћа.

Коктели не коштају пуно а доносе немерљиву благодет

Коктели не коштају пуно а доносе немерљиву благодет

И наравно да ово није све, има гомила врста коктела, готово све што вам расте у башти може да иде у коктел, списак воћа и поврћа које се користе сирови у исхрани је велики па је тако и избор тога шта може да користите исто велики. И на крају и само изградите своју листу својих коктела, које вама највише одговарају. Имајте у виду да слане варијанте можете умутити са јогуртом и киселим млеком, прелепо је!!!

И ето, будите здрави ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *