Макс Фактор

Прва продавница Макс Фактора је била отворена у Рјазану!

Максимилијан Факторович и модел за његову шминку

Максимилијан Факторович и модел за његову шминку

“Max Factor” светски препознатљив произвођач козметике је основан од Максимилијана Факторовича, који је рођен 1877. године у Пољској, која тада беше део Руске Царевине. Као што рекох у првој реченици, прву радњу је открио у Рјазану а потом се сели у Москву, где добија положај личног добављача козметике за царску породицу и све тако до 1904. године када се преселио у Разједињене Сједињене Америчке Државе.

Максимилијан Факторович узима мере са глумице Мерџори Рејнолдс помоћу свог изума "микрометар лепоте", година 1934.

Максимилијан Факторович узима мере са глумице Мерџори Рејнолдс помоћу свог изума “микрометар лепоте”, година 1934.

У почетку живљаше у Њу Јорку а онда се сели на западну обалу где је започео мали посао производње козметике а коју је испоручивао у Холивуд. И не задуго Факторович постаде главним снабдевачем козметике за филмску индустрију. А то је захваљујући његовим открићима- помада која се није размазивала под врелином рефлектора филмских студија, а што је постало “Оче наш” у козметици студијских мајстора шминке. Али то није све, ту су били и водоотпорна шминка, четкица за пудере и помаде, туба са четкицом за маскару, онај кружни пудерај, четкица за обликовање обрва, течни тонер крем за кожу.

Данас је све то дивна лепа историја која живи и данас. Али…. нешто се мислим, шта му би да оде на запад? Па наше Славјанке су лепе, шта ће њима шминка!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *