Овас

Наша култура исхране нас увек упућује на пшеницу као на нјважнији житарицу и многи људи цео свој живот и не користе ништа друго у исхрани осим пшенице. Позната је и кнежева клетва где се куну ти који не дођу у бој на Косово, да им не роди пшеница. И мало по мало, једну моћну житарицу као што је овас, гурнусмо у ћошак. У народу овас знају и као зоб и то је врло важна храна за коње и овце и примена јој ту и стаје. А у прошлости, овас је био важан у људској исхрани као и пшеница. Састав овса је невероватан, ту има многих аминокиселина (укључујући незаменљиви метионин), витамински комплекси А, Е, РР, группа В— холин, пиридоксин, тиамин, фолна киселина, рибофлавин, биљна влакна, фитостероли, гвожђе, калијум, магнезијум… и количина од 100 до 150 грама је довољна дневна доза за човека.

Овас

Овас

А та све чини овас у нашем релу је тек чудо! Обнавља зидове пробаног тракта, помаже при гастритису, убрзава зарастање рана и повређених ткива, снижава шећер у крви, чиссти организам од отрова и нечистоћа, смањује нервну напетост, побољшава сан, смањује или уклања депресију, помаже расту мишићне масе, побољшава варење и усвајање хранљивих материја, за мршављење вероватно нема боље од овса, снабдева тело свим важним витаминима и смањује глад, убрзава метаболизам, нормализује рад срца и ојачава крвне судове, утиче на правилан рад мозга и побољшава памћење и начелно побољшава рад свих унутрашњих органа и смањује ризик од обољевања.

У народној медицини је кориштен за лечење импотенције, авитаминозе, неплодности жена, повећаној килажи, реуматизам, гастритис, болести плућа и бубрега, болести коже, грип, чир на желудцу, артитис, болесна штитна жлезда, шећерна болест, лош рад срца и код психофизичке истрошености. И шта сад… ево примера примене. Сви примери су са целим зрном овса, у љусци, оне пахуљице не користим и немам намеру.

Напитци од овса

Узму се две чаше овца, добро се проперу и сипају се у кићу воду. Држи се тако да кључа неколико минута и склони са ватре. Пар сати највише тако одстоји, процеди се и пије се једна до три чаше дневно, двадесетак минута пре јела. Друга варијанта је да се овас залије врелом водом, остави преко ноћи и ујутро процеди. Може и да се у блендеру самељу зрна, онда све процеди и добије овсано млеко. Примена иста као горе, једна до три чаше дневно, двадесетак минута пре јела.

Једно лепо јело може да се прави а то је кисељ. Овас се кува четири сата на лаганој ватри. Потом се све то блендером уједначи и онда се дода мед по укусу и суво воће. Ова посластица се сматра одличном за јачање имуног система, нормализује размену материја, одличан за мршављење и побољшава квалитте косе, коже и ноктију.

Има и алкохолна тинктура овса, која се прави од сто грама разних трава по укусу, сто грама зрна овса и то се све стави у теглу од пола литра и залије алкохолом (може онај медицински, може нека јака ракија). Одстоји две недеље уз свакодневно мућкање. После две недеље, то се све процеди и сипа у другу стаклену посуду. Узима се три пута дневно по 20 капи, одлично код авитаминозе.

Не треба заборавити чувени овсани квас. Добија се тако што се тегла напуни 1/3 зрном овса, стави неколико кашика шећера и залије водом. Тако се држи три до четири дана. Онда се та течност одлије јер нема неки укус (може у цвеће да се стави) и онда се сипа нова нова, дода мед и суво грожђе по укусу и исто стоји три до четири дана. Тада је први квас спреман и може да се пије. Овсена зрна могу да се тако заливају водом до седам пута док се не искористе сва својства, после се узимају нова. Квас је невероватно здраво пиће, које освежава организам.

Храна од овса

Овас није добар за хлеб јер од њега хлеб неће да нарасте па се ставља негде око 10% у брашно за хлеб, не више. Али зато могу да се раде многа пецива и колачи од овса, и наравно каше. О кулинарској примени овса би могли да посветимо цео сајт, тако да препиштам трагање на вама, ја ћу овде поменути клице овца. Некад су биле кориштене за лечење туберкулозе а познат је и као средство које ојачава крв. Потребна су цела зрна али очишћена. Таква зрна се залију водом и оставе натопљена 12 сати. Потом се вода одлива и зрна се ставе негде где ће клијати. Повремено их благо напрскати водом али не дозволити да се вода скупи и таложи, може доћи до појаве плесни. Клице се појављују за пар дана. Клице се стављају у салте, супе, каше али пазите да не буду вреле иначе клицама уништите све корисно. Помажу код варења, обнавља микрофлору, чисти организам, против упала, смањује липиде и холестерол у крви, нормализује сан. Лечи болести као што је паркинсон, хепатитис, болесна плућа, бубрези, жучни мехур, штитаста жлезда. Побољшава имунитет, ојачава мишиће, обнавља крв. Спречава развој тромба. Не препоручује се трудницама и дојиљама, примећено је да хоће да извлачи калцијум из тела.

Купка од овса

Није баш ђакузи али је зато боље. Купка од овса првенствено делује на кожу и лечи екцеме, псоријазу, опекотине (и оне од Сунца), уједи разбих инсеката и ожарена места од отровних биљака. После такве купке нема потребе испирати се сапуном. Састав купке је једна чаша овса, пола чаше соде бикарбоне, ради мириса може да се дода четврт чаше кокосовог млека и нешто капи мирисних уља лаванде и камилице. Све суве материје заједно се стави у млин и самеље док овас не постане прах. Додати ова уља и кокос и све ручно промешати док се не уједначи. Сипати у неку теглу где се то чува на сувом и прохладном месту. Примена је следећа- пустите да се када пуни водом и узмите четврт чаше смесе и сипајте преко млаза воде да се лепо раствори. Напуните каду по вољи, колико желите воде и потопите се ту бар двадесет минута а пожељно је и више. По изласку из каде не бришите се пешкиром, пустите нек само засуши и по жељи тело намажите неким кремом или уљем.

Башта

Ако имате овас, можете слободно да заборавите на куповину ђубрива било које врсте. Корени систем се боље развија као и плод и листови. Израда је проста, узме се једна чаша овса и самеље у блендер. Прелије се са пола литра воде и дода супена кашика шећера. Шећер је јако важан јер помаже развоју корисних бактерија. Тако припремљену смесу оставити два до три дана на топлом месту. Тада буде све спремно и све се још једном промеша и процеди. Меша се са водом у односу 1 део смесе овса према 5 делова воде и тиме се залива биљка. Прво заливање иде пар недеља након што се појаве први листови и следећа заливања се понављају на сваки десет до четранаест дана. Има домаћина који у припреми ове смесе ставе и квасац и то је исто добро.

Тако да… набавте овас, требаће. Житарица судњег дана као што видите. Мени се добро показала, не видим зашто не би и вама.

2 thoughts on “Овас

  1. Odličan članak…

    Nutritivno vrhunska namirnica… koristi se i u regenerativnoj poljoprivredi kao bazična kultura. Treba biti samo oprezan na dnevni količinski unos zbog višeg nivoa oksalata (u odnosu na ostale žitarice). Istakao bih još jednu važnu karakteristiku, sadrži određenu količinu mangana (Mn), te stimuliše organizam na izgradnju kolagena. Autor je naveo važnu činjenicu, a to je celovitost… takođe, obavezna je konzumacija ne tretiranog ovsa jer (kao i ječam) sama biljka ima izrazitu apsorpcionu moć nitrita i nitrata iz mineralnih đubriva te biva štetna po zdravlje.

    • Хвала пуно Владимире на пажњи а овај коментар са твоје стране итекако допуњује чланак и сигурам сам да ће читаоцима бити од велике користи!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *