Цивилизација Антрактика

Пирамида јужног пола

Пирамида јужног пола

Последњих двеста година се мало више истражује Антарктик (јужни пол), било је доста експедиција. Данас га знамо као континент окован ледом али све древне карте га приказују без леденог покривача. Такође је и клима била много топлија и сматра се да је до промене климе дошло пре 6000 година. Најзанимљивије је то што су на том континенту откривени трагови постојања наесобина, где има путева, тунела, грађевина. Много тога је и даље скривено испод леда. Отопљавање и смањивање леденог покривача открива још занимљивије ствари, а то су трагови древних река али и очуване структуре читавих градова. А то највероватније сеже хиљаде године уназад. Много тога можемо да захвалимо NASA’s Operation IceBridge експедицији која је открила много тога занимљивог.

Остаци града на јужном полу

Остаци града на јужном полу

У тој истрази 2017. године је кориштен сателит Satellite-2 (ICESat-2) као и сложена опрема за топографију али главно откриће је оставрено захваљујући авиону који је окрио под ледом остатке града и он је лежао 2.3 км испод леда. Научник из тог истраживачког тима, Натан Боровиц, тврди да нема шансе да се ради о грешци и да су налази стварни. Пројект је рађен у сарадњи са NASA’s Goddard Space Flight Center у месту Гринбелт, Мериленд. Ашока Трипани, водећи археолог, тврди да сви налази доказују древно насеље који су људи урадили. Ту има и пирамида. Имајте у виду да Антарктик није уопште мали и по речима Др. Трипатија све откривено је само мали део и очекује се да ту има много више да се нађе. Кристофер Адам, историлар и картограф са универзитета у Кембриџу напомиње мапу коју су Турци, тачније адмирал Пири Рајс 1513. године, урадили пре 500 година а која показује обале Антарктика без леда.

Антарктик испод ледене капе, некад је ту била жива вулканска активност

Антарктик испод ледене капе, некад је ту била жива вулканска активност

Један од запрепашћујућих налаза је две године раније, 2015. година, када је откривена гигантска пирамида висине 500 метара. Нађена је на масиву Винсона, која је део система планина Елсфорт, и издижу се на 5140 м надморске висине. На удаљености од 34 км северно западно од те пирамиде налази се аеродром и поларна станица “Union Glacier Camp”. Одатле повремено иду туристички летови над том облашћу. Занимљиво је да та пирамида није правилно усмерена на стране света већ има отклон од 13 степени док неки Руски истраживачи тврде да има отклон од 23 степени. по правилима за велике пирамиде, оне могу имати отклон од пар степени иначе “не раде” а за ову се сматра да је то небитно јер је сувише близа самом поларном средишту.

Остаци неке насеобине на јужном полу

Остаци неке насеобине на јужном полу

Како је нестала та цивилизација можемо само да нагађамо. Може сао да се претпостави да је узорк томе била нека велика катастрофа која је изазвала чувени потом а иза тога и кратко ледено доба. у том случају ископавање једног дана пружа вероватно могућност да се дође до нетакнутих артефаката из тих времена а који могу бити значајни да се продубе наша знања из историје наше планете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *