Куба предКастровска

Нисам сигуран колико уопште знамо о Куби, сигурно има тих који је добро знају, али и лаика као ја који не знају много о тој земљи. Знам да сам раније читао да је ту најмањи проценат у свету особа која болују од рака а сви они који су били тамо, имају лепо мишљење. Са друге стране се тврди да има много сиромашних а прво што упада у очи је мноштво старих кола, често из педесетих година и увек сам се чудио вештини тамошњих мајстора да све то лепо одржавају. Зато ће бити занимљиво да се мало излиста историјат Кубе пре доласка комуниста на власт.

Куба некад

Куба некад

1829.- прва земља Иберо Америке (ту су били и Шпанија и Португалија), која почиње да користи пароброде за транспорт.

1837.- трећа земља у свету, после Енглеске и САД, где је изграђена железничка пруга.

1847.- прва земља у Америци где почиње да се користи етар у анестезији приликом операција.

1877.- прва земља у свету која почиње на неки начин да користи електричну струју.

1881.- на Куби избија епидемија жуте грознице, веома опасна тропска болест, кубански доктор Карлос Финлај је направио лек који се користи до данашњих дана.

1889.- прва од Иберо Американаца и друга у Америци после САД, Куба добија уличну расвету.

Између 1825. и 1898. (када је Куба стекла независност), 60-75% свих драгоцености Шпаније је долазило са Кубе. У шпанско америчком рату 1902. године, када је Шпанија извршила напад на Кубу, на тражење владе Кубе, САД је дошла у помоћ и Шпанија је изгубила рат. Услови мировног споразума су били да САД узме острво Порто Рико као обештећење од Шпаније као и да плати надокнаду свим америчким пословним људима који су напустили Кубу и Порто Рико и то је износило тадашњих три милиона долара.

1900.- на Куби се појављује први аутомобил у Јужној Америци а прва жена у целој Америци и Шпанији, да постане возач је била кубанка Рене Мендес Капоте.

1900.- први шампион Олипијаде у Јужној Америци постаје Кубанац Рамон Фонтс.

1906.- Хавана постаје први град у свету са телефонским апаратима без оператора, непосредно се бирао број.

1907.- у Хавани се отвара прво оделење за Рентгенску радиологију у Јужној Америци.

1913.- 13. маја је изведен први лет авионом на Куби и уједно у Јужној Америци. Први пилоти Кубе беху Агустин Парла и Доминго Росиљо. Лет је трајао 2 сата и 40 минута и лет је био од Хаване на Куби па до Кајо Хуесо на Флориди.

1915. до 1959.- кубански песо је једина валута у свету која је у односу на амерички долар пала за један цент.

1918.- орва земља у Јужној Америци, али укључујући Шпанију и Португал, где је дозвољен развод.

1921. до 1927.- трећи шампион света у шаху је био Кубанац Хосе Раул Капабланка.

1922.- прва у свету покреће радио станицу са емитовањем концерта и редовним новостима. Први спикер на свету је била Естер Переа де ла Торе.

1922.- на Куби радио 68 радио станица од тога 43 у Хавани. По томе је Куба била четврта у свету (после САД, Канаде и СССР) и прва у односу на број радио станица према броју становника. Куба је уједно прва земља која је на радију емитовала радио позориште и постала родоначелник радио серијала. То је касније била основа ТВ серија па се Куба сматра колевком ТВ серијала. Прву радио серију на Куби је поставио Феликс Кајнет.

1929.- основана је Кубана де Авиасион (Cubana de Aviación), први комерцијални авио превозник у свету.

1935.- Куба постаје прва земља света по броју извезених радио серијала и сценарија.

1937.- Куба усваја закон о осмочасовном радном времену и минималној гарантованој заради.

1940.- први председник на свету мулат, изабран потпуном већином гласача. А тада као и сада, већинско становништво Кубе су белци.

1940.- први Устав у Јужној Америци (укључујући Шпанију и Португалију) где су мушкарци и жене равноправни, равноправност раса и друго. На пример, у Шпанији су жене постале равноправне са мушкарцима тек 1976. године.

1950.- прва земља на свету која је товрила ТВ станицу и студијо. Куба постаје Тв центром Јужне Америке а Хавана седиште шоу бизниса (касније се преместило у мајами).

1952.- прва зграда у свету урађена од бетона, у Хавани, здање Ел Фоска.

1954.- Куба је прва земља по броју крава и бикова по становнику, једна на сваког житеља. Тада је Куба била трећа земља на свету по употреби меса, бољи од њих су били Аргентина и Уругвај.

1955.- претпоследња у Јужној Америци по смртности новорођенчади, 33.4 на хиљаду рођених.

1956.- Уједињене Нације проглашавају Кубу за најписменијом земљом Јужне Америке, са 23%. Хаити је тада имао 90% неписмених а у Шпанији, Салвадору, Гватемали, Боливији, Венецуели, Бразилу, Перу и Доминиканској Републици је то било преко 50%.

1957.- Уједињене Нације проглашавају Кубу за медицински међу најнапреднијом земљом света и јабољом у Јужној Америци, тада је на једног доктора долазило 957 становника.

1957.- земља са највишом електрификацијом у Јужној Америци, 83% кућа и станова има струју, а са тоалетом и купатилом чак 80% а то су високи подаци чак и за цео свет.

1957.- Куба је друга по свакодневном уносу калорија, 2870, изнад њих је био Уругвај.

1957. Хавана је први град на свету који је отворио 3Д биоскоп, и вишенаменску биоскопску салу. Хавана је била град са највише биоскопа на свету, 358 и била изнад Њу Јорка, Париза, Лондона…

1958.- прва земља на свету која уводи ТВ у боји и креће са масовном продајом телевизора у боји. Кажу да ти телевизору се користе до данашњег дана.

1958.- трећа земља у Јужној Америци по количини кола, укупно 160 хиљада, односно једна кола на 38 Кубанаца. Прва земља по количини електричних кућних апарата у Јужној Америци. Прва земља у свету по количини пруга у односу на површину и прва по броју радио пријемника (један на две особе).

1950. до 1958.- Куба је држала друго и треће место по дохотку становника у Јужној Америци, боље него Италија и два пута боље него Шпанија. Иако мале површине и свега 6.5 милиона становника, 1958. Куба је заузимала 29 место на свету по економији, испред свих земаља Јужне Америке, па и неких Европских.

1958.- према подацима међународној организацији рада, Куба је држала осмо место у свету по средњем личном дохотку (после САД, Канаде, Шведске, Швајцарске, Новог Зеланда, Данске и Норвешке), а по дохотку земљорадника седмо место у свету. Незапосленост је била најнижа на свету, 7.07%. Те 1958. године на Куби је било 2204000 запошљених.

1958.- Куба је била земља са највишом покривеношћу путевима у Јужној Америци и највишим бројем самопослуга у Јужној Америци, савременим аеродромом Хавана, доста страних улагања и веома високим буџетом за очување историјских и архитектонских здања и споменика.

И онда 1959. долази Фидел Кастро и екипа… и међу први стварима је поништавање Устава из 1940. који је свима обезбеђивао равноправност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *