Замак Елц

Средњовековни замак Елц (на Немачком “Burg Eltz”), између Кобленца и Тирра, на западу Немачке, припада једној истој породици Елц већ скоро девет векова, тачније 33 поколења те породице живи ту. Замак је подигнут на стрмим стенама, са високим кулама и тешко је приступачан. У својој историји никада није био заузет. Замак се први пут помиње у летопису из 1157. године а најстарија кула је са почетка XIII века.

Замак Елц изгледа дословно као из бајке

Замак Елц изгледа дословно као из бајке

Замак лежи уз реку Елцбах која тече са три стране и та сама област је уједно шума и национални парк. Тај прелепи крај је између 1331–1336 био поприште тешких борби, тада је замак био две године под опсадом. Замак је гађан катапултима и након две године је склопљено примирје и Јохан од Елца је изгубио положај слободног витеза, постао је вазални витез. Сам замак је остао у власништву.

Једна од просторија унутар змака Елц, мени је одмах запала за око стаза у Српским шарама

Једна од просторија унутар змака Елц, мени је одмах запала за око стаза у Српским шарама

Замак је обновљен и сређен током 19. века, тачније између 1845. и 1888. године, када је велика свота новца уложена у то. Тиме је успешно сачувана целокупна стара архитектура замка. Још једна обнова се десила између 2009. и 2012. године, када су урађена и нека конструктивна ојачања замка, да би се спречило рушење. Такође је обновљена сва дрвена конструкција и кровови. То је све доста коштало и у томе је помогла Немачка влада.

Стари оклопи и намештај унутар замка Елц

Стари оклопи и намештај унутар замка Елц

Данас је део замка отворен за посете и он уз неке друге, представља понос и обележје Немачке. Посетиоци могу да виде разно старо посуђе, оружје, намештај. За посете је отворен од априла до новембра. Ако подаци не лажу, у замку још увек живи око три поколења Елц породице, неких сто особа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *