Витамини у биљкама

🍏🌿 Витамини су носиоци наше животне силе и доброг стања тела. Они су неопходни сваки дан и морају да се додају мало по мало а има и тих који се стварају у нама. То су они добри момци у позадини, које ми никада не видимо. Витамина има у свежем воћу и поврћу као и у разном самониклом растињу. Кад би их било још преко целе године, била би милина.

Здравља има свугде око нас, само треба да га уберемо

Здравља има свугде око нас, само треба да га уберемо

🍉🍉🍉 На жалост, постоје раздобља у години када их има врло мало или ни мало. Чак и ако сваки дан једете јабуке (знате оно- једна јабука на дан, држи доктора на одстојању), оне при дугом складиштењу губе своја хранљива својства. Лимун на пример након три месеца изгуби око 60% витамина Ц. Мирођија након пет сати стајања на ваздуху изгуби 50% својих витамина. Посебна је прича општег лошег стања земљишта и тако постоје истраживања које тврде да јабуке данас имају 70% мање хранљивиј материјала него пре неколико деценија.

🌳 Али и у том раздобљу када свежи плодови не висе са грана, наше тело тражи додатну пажњу. Ту могу и да помогни вештачки произведени витамини, али без преке потребе не треба их тек тако узимати.

👉♻️ Много је предности природних витамина над вештачким:

1. растиње садржи неколико врста витамина, које се међусобно подржавају и узајамно боље раде.

2. природни витамини се брже и боље усвајају, и они се већ и додатно налазе у материјалу који подстиче наш метаболизам. Осим тога, иако је хемијска формула природних витамина и вештачких иста, распоред њихових атома у простору није иста а то је главни разлог бољем дејству природних.

3. природни витамини се лако чувају, често биље има своје природне конзервансе који их чувају.

Ево неких биљака који имају витамине али списак је само делимичан, има их много више:

🍋 Витамин С:

– лист црне рибизле (али пре опадања)
– плод шипка
– плодови вучјег трна (облепиха) и црне рибизле
– лимун, наранџа, мандарина
– лист коприве

Али између осталог и троскот, невен, нана или мента, калина или удике (лист и плод), плодови црне и црвене јаребике, јаглика или јаглац, лист малине, корен ђумбира, мајчина душица.

🥕 Витамин А:

– боровница (лист, плод)
– шаргарепа
– плод шипка
– исландски лишај

Осим њих ту су и босиљак, руккола, млади лук власац, хајдучка трава, маслачак, камилица, троскот или штавељ, гујина трава или велики чичак, лист и плодови малине, анђелика, луцерка.

🍑 Витамин Е:

– першун
– плодови црвене и црне јаребике
– плод и лист вучји трн
– исландски лишај
– шипак
– велики чичак

Наравно ту су репа, лист маслачка, цвекла, анђелика, пољски раставић или коњски реп, троскот или штавељ, камилица, сладић

🥒 Витамин В12:

– анђелика
– луцерка
– шафран
– сибирски гинсен

🍆 Витамин В1:

– овас
– цикорија
– шипак
– свила кукуруза
– глог (цвет и ягода)
– купина
– јаглика

🥬 Витамина В2:

– мирођија
– боровница, лист и плод
– шипак плод
– црвена и црна јаребика
– цвет маслачка
– коприва

Уз њих иду чичак, јаглица, пупољци бора, лист и плод малине, лист и плод вучјег трна, овас.

☀️ Витамин D:

– исландски лишај
– луцерка
– плод и лист црне рибизле
– спанаћ
– зевалица

Опет треба да нагласим да у многим другим плодовима које гајимо има свега тога и најбоље их је користити свеже. Након кувања, пржења, сушења оне губе доста својих корисних састојака. Овде сам мало већи нагласак дао на самониклом биљу за кога не треба да се трудима, природа га сама донесе нама на поклон. Исто сам овде навео биље којег има или може да се гаји у Србији, разно страно нисам помињао. А и како знате да ће га бити у будућности?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *