Каше

Данас у епохи пекара где се на брзака узме нешто за доручак, тешко је и рећи да смо до пре неку деценију имали бар једном недељно неку кашу за доручак, у Србији је то готово увек био качамак. У граду углавном жути а на селу углавном бели али није било строго правило. Пре неку годину сам се одушевио када сам негде прочитао да је цару душану каша била омиљен доручак и како тада није било кукуруза, могу да претпоставим да се радило о пшеничнок или јечменој каши. Каше се праве од крупно млевеног жита, крупа или гриз, и свака од њих је богат и незаменљив извор влакана као и многих органских киселина. И све оне као магнетом привлаче себи тешке метале, пестициде и разни шљам који ми унесемо.

Кукурузна каша или качамак, овде је спремљена са кобасицама

Кукурузна каша или качамак, овде је спремљена са кобасицама

Кажу да најбоље извлаче отрове овцана, хељдина и каша од проса. Овсана каша има још и много беланчевина, фосфора, гвожђа и магнезијум. И помаже код артерисјког притиска, доброг расположења и чврстине костију. Хељдина каша је богата пектином који побољшава варење а има и лецитин који је важан за нашу јетру и панкреас. Просо се сматра одличном поподневном кашом. Она је извор витамина РР, соли магнезијума и микроелемената. Одлично извлачи антибиотике сакривене у нашем телу. Пиринач је одличан као каша и за њега се тврди да је једина намирница која термичком обрадом не губи витамине. Качамак или кукурузна каша, најбоље извлачи пестициде а тешке метали се извлаче овсаном кашом. Овсана каша извлачи и 90% разног шљама из нашег тела.

Да би се брже скувала, најбоље је да се крупа увече потопи у води и ујутро се много брже скува. Исто је важно дуго варење и задржавање у желудцу, тиме постиже боље чишћење организма. За добру фигуру се препоручује јечмена каша, она садржи велику количину влакана, који су јако корисни (и наравно чисте наше тело) а такође утиче на лагано рстапање масних наслага. Иста се препоручује и особама са ослабљеним видом.

Може да се спрема једноставно на води и добро служи у време постова али може да се спрема и са месом, млеком, да се у њу додаје јогурт, сир, маслац, кисело млеко. Исте те каше могу да се спремају и као слатке и да се у њих убацује разно воће и орашасти плодови. И ти додаци не умањују благотворна својства каше.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *