Кафа

Кафа не расте код нас али је некако ушла у нашу свакодневницу и ништа се без ње не може замислити, нека посета, дружење, излазак у неку крчму. И око ње се ломе копља, једни су ошто против ње, други су за њу, неки је пију превише, други понекад. У средњем веку у Турској, жена је имала право да се разведе ако јој муж не би обезбеђивао довољно кафе. То показује колика је важност кафе била у том друштву. Уз расправу нас обичних људи, иду и истраживања кафе која показују нека веома занимљива својства. Тако да је једно од њих пострекивање стварања фермената у јетри и смањивање ризика од хепатитиса. А кофеин делује на организам благотворно. Код оболелих од цирозе је примећено да болест много спорије напредује и да је много мање смртних случајева. Кафа се јавља извором антиоксидантних материја које делују противупално али ако уз кафу иде много масних јела, слаткиша и алкохол, онда кафа ту ништа не помаже.

Кафа је укусна у многих варијантама, једна од њих је пијење из земљаних посуда

Кафа је укусна у многих варијантама, једна од њих је пијење из земљаних посуда

Корисна својства кафе

Истраживачи су утврдили много тога корисног код кафе. Ево да кренем неким редом…

Спречава рак јетре а то је утврдио италијански доктор Карло Ла Векла који је проучавао утицај кафе на пацијенте који су имали рак тог органа. По њему, две шоље на дан итекако смањују могућност појаве рака јетре. Кофеин гуши деобу ћелија рака и побољшава метаболизам. Тако да ће пијењем кафе здрави бити још здравији а болесни од рака јетре имати наду у спас.

Кафа побољшава лучење желудачних сокова, стварање слузи и феремената а оне су битне у варењу хране, поготово масне и тешке. У неким крајевима света кафу пију после тешких оброка. Али никако не пити кафу на празан желудац, баш из тих разлога.

Стварање камена у жучној кеси није ретка ствар данас, то додатно изазива тегобе а кафа помаже тако што делује против тих процеса стварања камена и помаже да се хранљиве материје боље усвајају, јетра није под оптерећењем и материје теже за варење слободније пролазе кроз пробаву. Побољшава цревну структуру и помаже бољем избацивањем производа варења. Ако се увече помеша мало са кефиром и попије, помаже код затвора.

У нашим крајевима није ретко видети кафу кувану у бакарним лончићима

У нашим крајевима није ретко видети кафу кувану у бакарним лончићима

Кафа утиче на метаболизам, доводи га у нормално стање и помаже чишћењу организма од штетних производа који су настали током размене материја. Исто тако кафа неутралише токсично дејство алкохола и тако штити јетру. У часопису “Alimentary Pharmacology and Therapeutics” је 2016. године објављено да две шољице кафе на дан смањују могућност обољења код људи склоних алкохолу. Цироза јетре је једно тешко стање јетре које може да изазове алкохолизам. Научници су потом извршили низ истраживања на 430 хиљада људи и нашли су да две шоље кафе дневно смањују ризик развоја цирозе за 44% а четири шоље кафе на дан чак 65%! Накнадна истраживања су то потврдили.

Кафа повољно утиче и на здравље срца тако да две до четири шољице дневно смањује ризик од срчаних обољења за чак 21%. Повољно утиче на тахикардију и аритмију. Тврдње су биле обрнуте, да кафа појачава лупање али је испитивање тих који је пију и поређење са тим који је не пију, утврђено да ови који пију имају мање изражене симптоме. Кафа има неке састојке који спречавају појаву срчаних тегоба тако да нема сврхе одустајати од ње.

Од других ствари везано за кафу- она успорава старење, побољшава концентрацију и моћ запажања, отвара дисајне путеве и олакшава при астми. Редовно пијење две до три кафе смањује код мушкараца за 42% ерективну дисфункцију или импотенцију. То се посебно односи на особе са повећаном тежином и хипертонијом. Али код особа са шећерном болешћу кафа у том случају неће помоћи.

Лоша дејства кафе

Нису без везе ни гласине о штетном дејству кафе. Да би избегли штетно дејство избегавајте куповину јефтине кафе, у њима често има појачивача укуса и ароме. У њима може бити разних отрова, баш због ниског квалитета. Исто не треба је комбиновати заједно са слаткишима и масним јелом јер та комбинација утиче на сужавање судова јетре а што јој отежава рад. Такође отежава ток кретања крви и због тога отрови се дуже задржавају или остају у организму. То пак уништава ћелије организма и тело ради под оптерећењем. Што више користите кафу у тој комбинацији, тим више нарушавате размену материја и отвара се пут хроничним обољењима. Пијење кафе у већим количинама исто није добро јер итекако оптерећује рад организма и утиче и на апетит. Амерички доктор Кеслер каже да су коктели са кафом веома лоши по наше здравље. Стављање шећера, млека и алкохола у кафу је разумљиво јер некима не прија тај основни горки укус кафе. Осим тога кафа може да утиче на лоше усвајање или неусвајање витамина и минерала. Кафа подиже притисак па треба водити рачуна о томе, мада она у том случају прија особама са ниским притиском.

Зрна кафе нам је у детињству била једна од посластица

Зрна кафе нам је у детињству била једна од посластица

Како правилно користити кафу

Најздравије је да се пије горка са можда мало млека у њој. Дневна доза је две до три шољице кафе. Најбоље је да се пије у тренуцима одређеним за опуштање. Избегавајте млеко са више од 3.5% масти јер то оптерећеује јетру. Али уместо њега може да се користи овсано млеко (или неко друго биљно). Избегавајте инстант кафе мада вам од једне дневно ништа неће бити. Што су зрна кафе јаче испечена, тим више непожељних и штетних материја има у њој. Најбоље су оне средње печене. Некад је био баш ритуал кад одете код неког на кафу, ту се поседи, кафа се испече на лицу места, самеље и одмах пије и то је било најздравије. И ако се кафа тако пије, онда може бити добра за нас. Имајте и у виду да има разних врста кафе, две главне групе су арабике и бразилике, разних правила у разним земљама тако да и искуства могу бити различита.

Пријатна кафа

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *