Флекснер

Абрахам Флекснер (Abraham Flexner, 1866-1959) беше школски учитељ, усавршио се на психологији и би оснивач и руководиоц школе за руководиоце у Лисвилу, Кентаки. Дакле, ништа од медицине. Године 1908. он објављује критику америчког образовног система и тај рад привлачи никог другог но Хенри Причета, након чега је Флекснер ушао у Карнеги фонд исте године. Тај избор је оправдам Флекснеровим научним знањем, угледу, критичком мишљењу, списатељском дару и нетрпељивост ка традиционалном образовању.

Демон из наше приче, Флекснер

Демон из наше приче, Флекснер

Али нешто пре тога, у 19. веку, у 1870-им годинама, Џ.Д. Рокфелер се уједињује са Ендрју Карнегијем, богаташем и филантропом. Карнеги (иначе пореклом Шкот) је имао моћну индустрију челика већ у 19. веку и тада је био један од најбогатијих људи на свету и то његово богатство је живо и велико и данас. Рокфелер је желео да заведе монопол у медицини, да би продавао медицинске препарате. Био је свестан да средства засновани на природи не може да патентира тако да му је циљ био да одстрани конкурента а то је природна медицина (хомеопатија, траварство, натуропатија…). Удружен са Карнегијем, разрађена је стратегија како да заувек избаце природну медицину и измене правац медицине у САД. И онда има Флекснер у целој причи дошо ки кец на десетку!! Крајем 19. и почетком 20. века у САД је било много школа за хомеопатију, остеопатију, натуропатију, елетритерапију, фитотерапију, школе здраве исхране, сауне итд. Било је и тада алопатских средстава али су они живели и радили упоредо, без ометања.

У време Флекснерове публикације, у северној Америци је било је било 650 медицинских школа а које је он све обишао и извршио процену. То његово истраживање је у писаном облику предато конгресу САД уз новчану подршку Карнеги фонда. Конгрес је Флекснерова запажања брзо претворио у правни акт и то је за учинак имало рпотпуну промену карактера медицине у САД и Канади, установљени стандардни медицинских препарата као и златних стандарда. Карнеги фонд је то објавио у Булетин бр. 4, и то је достављено америчким медицинским школама, где се захтевало на строгом држању научних протокола и њихових истраживања. У њему се између осталог тврдило да у школама не уче здравој медицини а то ће рећи да не користе довољно хемијских препарата за лечење. Тај допис је такође говорио о централизацији школи. Иза Флекснеровог текста 600 школа је била затворена, између осталог су затворене све школе које су се бавиле електротерапијом (Тесла и остали), као и школе за хомеопатију и природне лекове. Такође су биле затворене три школе за црнце и сиромашне а осим тога саветовало се да црнце не примају на студије медицине. Више доктора је завршило у затвору. Све је то подржала америчка медицинска асоцијација, основана 1847. године а која је уз помоћ Рокфелера и Карнегија, подржала Флекснера.

Та нова медицина је полако захватала сав западни свет док се на истоку и далеком истоку, још увек задржавала традиционална медицина, где је доктор пацијенту могао да препоручи лечење у складу са његовим интересом а то је подразумевало и природну медицину или електромедицину. Чиста напомена је да је у Италији до краја седамдесетих радила једна здраствена ординација са чак три Теслина осцилатора урађених пре рата, а у Украини се до деведесетих година у многим ординацијама задржали неки Теслини уређаји у употреби. Нова мединица по Флекснеру је добила назив алопатија и она се бавила симптомима а не узороком болести. Алопатија такође не учи људе здравој исхрани јер је и храна на неки начин лек. Такође, многе медицинске школе су спонзорисане од разних фондација и медицинских произвођача тако да и то има пресудан утицај да свршени лекари излазе као већ зомбирани, са испраним мозгом. И наравно, произвођачи из медицине имају осигзрано и тржиште и те који ће их заступати.

Као исход томе, 1925. године неких десет хиљада травара у САД обуставља свој рад. У то време, 1923. године, од 22 школе за хомеопатију, остале су само две. До 1940. године више од 1500 масажера терапеута је оптужено за упражњавање шарлатанства. И до почетка педесетих година, све школе хомеопатије су биле затворене а 1952. од стране ФДА бива забрањен и последњи Теслин уређај за кориштење. Медицина је усмерена на хемију а знања о природној медицини су се све више губила. Крајем четрдесетих година, хемотерапија постаје основним начином лечења рака а сви други поступци су одбачени или забрањени. Занимљиво је да су лекари зарађивали и до четири пута више док није примењена Флекснерова реформа.

Након тога ступа на свет разна хемија у производњи хране, генетске измене често опасне по људе, ради се опасни биоинжињеринг мкроба а све то подржано уз медије где се свака вест гуши ако није у складу са оним што је утемељио Флекснер. Уз медије иде наравно и Холивуд и све ствара једно жешће лудило код људи и отежава да се сагледа излаз. Сви који су пружали икакав отпор су склоњени или настрадали. пример, две године након усвајања Флекснеровог документа, на Титанику гину тројица оштрих противника основања националних резерви САД, Гугенхајм, Астор и Штраус.

… и сад то вам је што вам је…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *