Бонус

Ова је година прошла што гоћ може, по народски- изеђено!! И коначно да се сетим да имам овај сајт, одавно ништа ту нисам објавио, лењост, немам никаку реч оправдања. Да сад ређам шта све биле у међувремену не могу, мрзи ме, чак ни за ову годину нећу се претргнем и да баш све распишем. Али неке кључније ствари, бар за мене, то ћу поменем.

Бонус-графика

Бонус-графика

Кој гоћ радио као илустратор за неког, зна да је велика мука прво да улети у такав посао, да наплати то што је урадио и да опстане у том послу дуже време. А ја ево Богу хвала, већ две деценије без престанка. Мене је у то време салетеле осим уобичајене малоумне тржишне политике издавачких кућа, и сталан притисак и рат заснован на мржњи и пакости. Србска посла… наплатити нешто није лако али мени се десило да не само да сам наплатио већ сам добио и бонус!! Радио за једну стару муштерију, књига на тему извиђаћких авиона Луфтвафе у другом светском рату и беше ту нека количина илустрација, таман за два месеца илустровања. И не само да сам их наплатио по светским ценама (ја не радим за џ само јер сам СлавјаноСерб и јер сам оклеветан од домаћих авио аутошовиниста) већ је тај господин био толко задовљан обављеним послом, да ме је частио са додатних 200€ поврх свега, када је све било завршено! То нисам чуо да се неком десило и то ме посебно чини радосним.

Бонус-графика

Бонус-графика

Учинак је ту био велики, јер иако се радило о већ познатим врстама летелица, испоставило се да нису баш тако добро истражени и да им недостаје доста детаља да би се постигла потребна веродостојност. Знам да сам само за авион Јункерс Ју 188 опремљен посебном врстом радара, морао да осим техничких цртежа, прегледам већи број мени доступних архивских фотографија али у техничких упута како за тај подтип али тако и за радарску опрему о којој је била реч. Учинак за ту илустрацију, као и неке друге је био врхунски! Они који су чланови Богоугодног форума су имали прилику да испрате цео посао а неке од илустрација у смањеној величини, ево доле па глејте:

… суноврат…

И ондак дошо ђаво по своје. Увек дође, поготово ако га својим делом призивате. Ковид-19. Добро де, нећу залазим у појединости, нисам ја дипл. вирусолог Геитс који ће ни спаси ал… од пролећа ове године се све свашта издешавало, наводно коронавирус ће ни отрси све. Па он неће ал ербола и СарсКов-2 оће и како стоје ствари, пушћају га миц по миц. Јер се ради о промењеној структури ДНК и вирус је не само отпоран на све и свашта већ и својом резонанцом гаси резонанцу нашег ДНК. Много писао ја на ту тему од 2017. па на даље на Говнобуку (феис бук ил како већ беше)… отворише ми се очи тамо већ далеке 2011. године када сам се спремао на пут за Суитсберг (писах овде чланак, пробутајте лечка по сајту) и случајно чуо разговор који је упућивао на тада присутан биолошки напад. Од тада сам радио на налажењу решења и наравно, после доста времена не само нашао него и одрадио. Али елем, други не имаху ту срећу.

Бонус-графика

Бонус-графика

Скоро умре другар Дуле. Био добра душа и макетар са стилом. Доста има како ми се на Феисбуку јави заједнички другар Бранко и рече да има другара који воли макете па би хтео да нас споји. И споји нас, постанемо пријатељи. Тада у том тренутку имасмо само једног заједничког другара, то је тај поменути Бранко, који није макетар. Одушевљавао се Дуле како мојим макетама, тако и илустарцијама које самстављао тамо, ан тој дршутвеној мрежи. И онда наступа наш чувени паразитизам и лешинаризам… наши авијо ‘духовници’ су увртели да све што ја имам треба да ми зграбе и присвоје а њихово је да не дају ништа. Видим ја скаче Дулету број заједничких пријатеља и све говно до говна. Он добар, наиван, ником се не замера, и разумем га донекле. Ал балгодети му не доносе никкаве, Дуле је у суштини од мене повремено добијао поклоне у веома добрим макетама па и уметничким радовима. И седимо тако код њега у Београду у стану на тераси, пролеће 2017. Први пут у животу причамо на тему нечега потпуно страног и кажем ја да налеће врло језива ситуација, ја њему препоручим шта треба да уради а ја ћу да се побринем за неке друге ствари. Он ни сам није веровао да такво зло наилази… скоор умро. Па добро гомна, кад већ све грамзиво грабите, што нисте од мене узели нешто, то би Дулета спасило, био би међу живима и даље? Знате правила, зграбите моје, прогласите својим јуначким делом а на мене дрвље и камење и гомила бљувотина? Три деценије тако, зар нисте могли и сад и спасите човека, који је мојим делом заволео авијацију.

Пре десет дана добијем имејл од доброг другара, уредник у једној моћној издавачкој кући. Суочен са големим тешкоћама, принуђен је на отказ и захвалан је свима на сарадњи са њим. Еее мој пријатеље- 2018. ти лепо реко кад буде кренула ускоро већа криза да ћу бити вероватно редак аутое у потпуности заштићен и обезбеђен, како од биолошке опасности а тако и друго. Није озбиљно схватио. Кад на пролеће кренуло ово Ковидисање и код њега почеле промене и пословној политици, ја му напоменуо какве последице то вуче и да то не раде иначе нек одма тражи други посао. Ал би шта би…

Бонус-графика

Бонус-графика

Ова криза је ставила у ствари на пробу људски род и сад се види ко је ко. Већ горе написах да је тежак рад у области ваздухопловног издаваштва, само гледају да те заврну. И ту има сунце на тамном небу- и јавим се ја једном украинском часопису, да видим јел би им ваљало нешто од мене. Нису паре у питању, већ кад сам већ тамо, дај да се некако умрежим, радим са тим. Испоставило се да нема часнијих од њих, јер док странци, тај врли запад и њине вредности, ови су часнији да не може бити и кризу не узимају као повод да вам не плате већ добије исплату недуго након што вам је изашао чланак уз пуно речи хвале! Уз онај бонус горе, овај крајње људски однос је више него уврстио моју веру у људе, само што нема много људи на овом свету.

И биће још боље за мене, а за други нем појма. То вие 😉 И у складу са великим променама које се дешавају и које ће се тек десити, коначно променио језик на коем пишем чланке овде са ватиканског на духовни, језик будућности!!

Срећко Брадић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *