Ракија спаја људе

На конференцији у Техерану, Стаљин је понудио свог савезника Черчила јерменском коњаком (фотографија тог дешавања) и од тог тренутка, тај коњак је редовно у кутијама слат у Енглеску. Черчил се жалио да није исти укус тог коњака али је добио одговор да је до произвођача. Требало је брзо реаговати и у посету првом министру Черчилу, стиже Иванов са боцом омиљеног коњака. Иванову је помагао Стивен Вард, Черчилов остеопат и док су Черчил и Вард пили коњак, Иванов је снимао документа у Черчиловом кабинету.

Ракија спаја људе

Ракија спаја људе

Слично се дошло и до документације британског војног министра Профума. Његова жена Валери Хобсон је посебно волела водку Столичнају а што је она рекла у необавезном разговору совјетском дипломати. У следећој посети министру, донета је и водка и док су сви били наливени, сојетски службеник је фотографисао документа у министаревој канцеларији.

Слично се десило приликом прославе рођендана Хрушчова на крстарици Орджоникидзе по повратку из Енглеске. На броду је био у британски обеваштајни официр и један совјетско официр је био посебно обучен да напије саговорника. Која чашица више и уста су се отворила и совјети су сазнали много података (цео разговор је сниман). Ту су сазнали где је нестала белгијска краљевска круна, да су је Немци сакрили у Хитлеров бункер. Када су Совјети освојили тај бункер, круни се изгубио траг негде у СССР.

Срећко Брадић

Поновљен текст од 14. новембра 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *