Биолошка опасност

Недеља, недељни ручак, таман мало да ви преседне… па каже…’На први поглед ово изгледа смешно. Али у Америци одавно су у току опсежне студије разорног деловања паразита на телу човека. Откривање њиховог присуства у телу је готово немогуће .Тај веома опасан биоматеријал, у потпуности може да уништи човека изнутра.’- Сноуден…

Након отварања Истраживачког центра за јавно здравље у Грузији (иза кога стоје медицинска истраживачке јединице копнених снага САД), где је највероватније створен нови вирус грипа H3N2, а локални лекари су изјавили да је у земљи дошло до значајног пораста случајева обољења сибирског чира.

Биолошка опасност

Биолошка опасност

Од 2001. до 2010. године САД је повећао број страних биолабораторий на десетине пута, трошећи за ове сврхе огроман новац — 60 милијарди долара. Првобитно истраживачки центри Пентагона су се налазиле у Африци, Латинској Америци и Азији. У две хињадитим, осим Грузије, биолабораторије су се појавиле у Украјини и Азербејџану. У наредним плановима од Пентагона отварање лабораторије у Казахстану и Киргистану. доктор војних наука Константин Сивков је више категоричан- “лабораторији на простору бившег СССР постоје из два разлога: развој нових врста биолошког оружја и истраживање нових средстава заштите од вируса”.

Конвенција о забрани ове врсте наоружања је усвојен још далеке 1972. године. САД заједно са 163 држава су га потписале. Дописни члан Академије војних наука Виктор Ковалев констатовао је да око 10 земаља тренутно раде над стварањем биолошког оружја. По мишљењу војног аналитичара, брзи развој те области биотехнологије, као и биоинжењеринг, отвара широке перспективе у радовима на стварању нових биолошких агенаса и микроорганизама. При томе опрема за његову производњу се стално производи и продаје широм света. Експерт је уверен да се у близини Русије, у лабораторијама САД стварају ‘нове лекове’ за заштиту од вируса и да их примењују на људима под маском вакцинације и хуманитарне помоћи. “Желим да истакнем да ови експерименти су спроведени и у нашој земљи, и они људи који су то спровели, још увек нису кажњени и да су у власти”, — рекао је Сивков.

Кроз увоз хране и лекова, у Русију је убачено доста патогена а што се види на приложеној фотографији. Увођењм трговинских забрана као и противмере Русије, прекинут је тај ток. На њиховом тржишту се у међувремену појављују и доста средстава који успешно чисте тело од паразита и патогена.

(Овај текст сам објавио пре три године, 3. септембра 2017., на Фејсбуку а у начелу говори о стању до 2010. године али се у међувремену доста тога новог издогађало).

Срећко Брадић

Поновљен текст од 3. септембра 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *