Руско звоно

Први пут када сам видео руско звоно, нисам имао појма шта је то, нека кугла са неком дршком. То је било пре много деценија, фотографија беше из совјетске војне академије где један питомац држи то у рукама. Мени је тад клинцу било смешно, држи неку направу из цртаних филмова, уместо да узме нормалне тегове који сви користе. Много деценија касније, тачније 2015. године, схватио сам да сам јако грешио, да је то вероватно најмоћнија направа за вежбање икад! И одмах себи набавио једну а своје тегове поклонио.

Графика која указује на старо порекло руског звона

Графика која указује на старо порекло руског звона

Оно што ми зовемо руско звоно, Руси, који су то измислили, зову Гиря. Сматра се изворном руском направом за вежбаџе али има опречних података када је урађена. Неки говоре да је то било давно у 13. веку али други подаци кажу да је руско звоно настало тек у 17. веку, када су руски оружари урадили прве примерке. Намена је била проста, да увежбавају будуће топџије снази и покретљивости. Врло брзо је примећен изузетан учинак тих вежби, вишеструко се увећала брзина пуњења топова. То је уједно био и први тег створен, ови савремени тегови са запада су дошли касније и никада по својим особинама нису надмашили руско звоно. За званични дан почетка спорта руским звоном се сматра 10 август 1885. Тада је урађен клуб љубитеља атлетике у Русији.

Сачувано руско звоно из Царске Русије, година израде 1853

Сачувано руско звоно из Царске Русије, година израде 1853

Огромна је и разлика измђу руског звона и тегова. Вежбе руским звоном представља уједно и кардио вежбе и није потребно никакво загревање. Друга битна ствар је да тетиве код вежбања руским звоном остају гипке и а код класичног вежбања теговима, они се укрућују и скраћују (зато је и особено кретање боди билдера, који је проитвод скраћивања тетива а не њихове жеље да се нешто кочоперно понашају). Вежбање руским звоном покреће више група мишића и петнаест минута вежби руским звоном меџа 45 минута вежбе у теретани. Једино за пта руско звоно није добро је изградња велике мишићне масе. За добро здравље, дефиницију, брзину, окретност, снагу- руско звоно је непревазиђено. И њиме могу сви да вежбају.

Цена је такође битна ствар- када узмете једно руско звоно, ви њиме можете вежбати неколико година, повећавајући напон као и сложеност вежби. Кад све то почнете лако да прелазите, тек тада купујете већи примерак. Нека препорука за мушкарце да крену са тежином од 12 до 16 килогограма, за жене 8 до 12 килограма. Тежине им иду до 32 килограма и до ње имате много година да вежбате док не достугнете потребу за истом. Највећи примерак руског звона које сам ја видео износи 64 килогограма. Тако да са овим спортом, прилично штедите а можете вежбати било где.

Ова фотографија показује колико вежбе руским звоном могу да ојачају особу, ова млада жена доле, носи на себи терет две одрасле особе, једно руско звоно око врата, два држи у рукама а на лицу осмех и ни трага напора

Ова фотографија показује колико вежбе руским звоном могу да ојачају особу, ова млада жена доле, носи на себи терет две одрасле особе, једно руско звоно око врата, два држи у рукама а на лицу осмех и ни трага напора

Како живимо у доба када је приметна повећана гојазност код људи, можда ће бити занимљиво поменути како утиче на сагоревање калорија. Једна најпростија вежба, а одлична за спаљивање калорија, је махање руским звоном. Двадесет минута те вежбе с тежином од 16 килограма, спалиће за 20 минута чак до 400 калорија!! И то под условом да особа која вежба има 70 килограма. Ако је особа дебља, рецимо 120 кг, ту иде и већи утрошак калорија, чак и до трећину више. Занимљиво је да се рад хормона при том доста успорава и метаболички процеси успоравају и до десет пута а у крв и ћелије долази много више хранљивих материја. То помаже развоју снаге и мишићне масе.

Нисам неко ко воли да даје савете али ако пређете на руско звоно, нећете се никако покајати!!!

Поновљен текст од 25. октобра 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *