Људи снажни духом

Не губе време на самосажаљевање. Нећете их чути да се жале како су околности биле лоше или да се неко према њима неправилно односио. Научени су да преузму терет одговорности за своје одлуке које ипак на крају донесу резултате и добро знају да живот није баш увек нежан. Излазе из тешких ситуација са чистим разумевањем за све што је било лоше као важном поуком за будуће. Кад нешто не иде како треба, једноставно знају- биће други пут. У исто време разумевају да јарост/запаљеност, само гута њихову животну снагу.

Не дозвољавају да њима управљају други људи. Увек знају како да управљају својим дејствима и осећањима и неће дозволити ником споља да ту изврше било какав утицај- а то је њихова снага, њихова предност. Имају одличан баланст присности и разграничења са дипломатијом и здравим разумом. Захваљујући тим њиховим особинама, гледају на њих као плен и да треба да служе другима и другим циљевима. Имају способност да се одупру притисцима, јер они који хоће да их упрегну под своје, не презају ни од чега, укључујући вређања да су издајници, другосрбијанци и сл… ако не служе њима. Данас би и Николу Теслу и Михајла Пупина назвали другосрбијанцима јер су отишли у Америку, али они су имали свој пут и зато су и успели.

Не стиде се промена. Прихватају изазов промена као да је судбина и са достојанством. Не боје се непознатог. Главни страх (условно говорећи) је да буду замрзнути у времену и простору и не иду даље. Знају да свака промена може бити повољна прилика за промену како за њих, тако за свет који их окружује. Продирући у своју унутрашњу свест, неки од њих исијавају огромну количину енергије и скривене стваралачке моћи.

Људи снажног духа су као дрвеће које израсте снажно и својим корењем подигне све на виши ниво око себе

Људи снажног духа су као дрвеће које израсте снажно и својим корењем подигне све на виши ниво око себе

Не губе време на нешто што не могу да промене. Нећете их чути да кукају на саобраћајну гужву. Не жале се на друге људе јер знају да су други ван сопствене контроле. Људи снажниог духа се не везују за дух тренутка, већ се прилагоде новим околностима новим квалитетима и енергијом. На тај начин они хармонизују свој стваралачки круг. Разумеју да има разних ситуација и да могу да управљају само оним што је у домету њихових сазнања и деловња.

Не желе да буду свакоме добри. Српски речено, нису бурек па да их свако воли. Има људи који желе свима да удовоље и да жртвују себе и своје интересе да удовоље друге. Такве навике су лоше. Људи снажног духа настоје да буду љубазни и фер. Можда и кажу понешто да се други осете поласкано али се никада не боје да изразе своје мишљење и своје виђење ствари. Чак и у случају да став и изнето мишљење неког могу да увреде (а у начелу многи се вређају кад није све по њиховом, крајње ирационално), држаће се тог става и мишљења.

Не боје се разумног ризика. Чак шта више људи јаког духа често и улазе такве ризике, јер без ризика, нема напредовања. Али ризик строго проучен, анализиран, просто залетање главом кроз зид, скок у непознато, није нешто што је прихватљиво. Пре доношења одлуке, људи снажног духа ће прво узети у обзир ризике и добити, они су у стању да сагледају све ставке и најгоре могуће сценарије. То је закон оптималног пута.

Не одбацују своју прошлост. Вероватно свако кад погледа уназад у прошлост може да увиди све грешке које су починили и оне се сада не могу исправити. Жаљење и туговање ту ништа не помаже али све те грешке су јако корисне и оне људима снажног духа помажу да изграде другачију, бољу и лепшу садашњост и будућност, наравно, на сонову сопствених искустава и закључака.

Људи снажни духом постају портал, постају извор снаге и енергије другима

Људи снажни духом постају портал, постају извор снаге и енергије другима

Не понављају исте грешке. То је неки облик лудила када неко стално понавља једне те исте поступке и одлуке а надајући се да ће исход бити бољи него предходни пут. Али снажни духом, у поптуности прихватају одговорност за то што су раније урадили и уче из тога, да се не би нешто слично поновило у будућности.

Не завиде туђем успеху. Само људи снажног духа могу да се радују и уживају туђ успех. Знају да се према томе правилно поставе и не завиде туђим победама и то им је подстрек да сами буду бољи сутра.

Не одустају након неуспеха. Сваки неуспех је прилика да постанете бољи. Сви успешни људи ће рећи да им први кораци на путу успеха нису били лаки и да је донео многа разочарења. Они снажног духа су свесни и спремни да ће много патити и много пута бити сломљени али су свесни и да ће свако тако дешавање донети непроцењиво богато искуство, и које их води ближе остварењу.

Не боје се самоће. Људи снажног духа уживају у самоћи и знају њене вредности. Користе то време за размишљање, опуштање и планирање. То не значи да одбацују туђе друштво или људе у целини, већ да имају јак степен самодовољности- њихово расположење и срећа не зависи од других људи. Аскетизам и није у правом смислу њихов пут. Разумеју да је понекад осама дивна ствар.

Знају да им свет ништа не дугује. Људи снажног духа знају да без обзира на њихове способности и достугнућа, свет им ништа не дугује- нит већу зараду, нити неке друштвене услове, нити удобан живот. Свесни су да ако желе да остваре било шта, морају вредно и мудро да раде сваки дан. Сједињени с Богом, знају да имају све на располагању. Тада су одлично постављени у овом свету. И наравно- ни они ником не дугују ништа.

Не очекују брзе резултате. Шта год да је у питању, посао, тренинг, дијета…. људи снажног духа знају да је пред њима дуг пут напора. Троше своје време и енергију мудро и прате сваки напредак у свом бивствовању. Стрпљиви су и знају да све дође временом. Ткави људи заиста уживају у својим достигнућима.

И свесни су да су другачији! Јапанска изрека каже- ексер који штрчи добија по глави. Људи снажног духа знају да се носе са тим теретом и да се правилно поставе према свету који их окружује.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *