Макензен и Србија

Свакакве глупости се данас могу наћи и то понекад писане и од ученијих људи а на тему Српске трагедије у првом светском рату. По мени највеће су оне које величају поједине земље као спаситељске и да није било њих, ми би данас као били мртви. Глупост. Кренимо од првог једног великана немачке војске, фелд маршала Антона Лудвига Аугуста фон Макензена. Он је био стара пруска школа васпитања где се поштовала част и достојанство. И управо је он био тај чије је вођство успело да сломи Србију 1915. Али за разлику од свих других високих официра, он је високо ценио Србе.

Антон Лудвиг Аугуст фон Мекензи

Антон Лудвиг Аугуст фон Макензен

Фон Макензен је након пада Београда 1915 задивљен јунаштвом Срба наредио да се тела српских бораца сахране уз пуне војне почасти на гробљу у Кошутњаку. Када је постављен споменик српским јунацима, фон Макензен је у свом кратком говору рекао:

‘Борили смо се против такве армије, какву смо мислили да постоје само у јуначким еповима’.

На споменику је на немачком и српском језику било написано ‘Овде леже српски јунаци’ и тај споменик још увек стоји на Кошутњаку. Војничко и људско држање Срби нису заборавили и када је фелд маршал вон Макензен био заробљен од српске војске 1918., према њему се односило са дужним поштовањем а већ у новембру 1918. је био пуштен да се врати у Немачку.

'Борили смо се против такве армије, какву смо мислили да постоје само у јуначким еповима' рекао је вон Мекензи

‘Борили смо се против такве армије, какву смо мислили да постоје само у јуначким еповима’ рекао је вон Макензен

Шта би било да је српска војска пала у заробљеништво 1915? Ништа. Не би било страховитих губитака које смо имали а не верујем да би под Макензеном са њима ишта лоше било. Аустријанци су били ти који су слали Србе у логор. Ми смо имали много горег окупатора у другом светском рату, тај Трећи Рајх је имао у својој политици уништавање Срба и то потпуно. И опет смо преживели, кад се узму укупни губици, нас су највише уништили ти са нашег говорног подручја, најмање Немци.

Први светски рат је био малоумни рат по питању употребе људства. Западни стручњаци су просто слали људе у покољ, гинули у таласима и живели као пацови у рововима. Ништа није било боље ни на истоку, Немци су морали да изадју посебено упутство у првом светском рату како да митраљесци гађају преко брда лешева, јер су Руси у таквој маси гинули и наравно и даље слали људе у јурише. Једино смо ми Срби имали бољи однос у ратовању, примењивали маневар (Цер, Колубара… и остале битке су маневарске битке), заседе, прегруписавања и тиме са мало војске добијали битке против моћнијих. И нас би спасили ти горе, што су своје људе немилице трсили?

Да закључим- никакви телеграми ни француске лађе нас нису спасиле. Само јуначко срце и уважавање које смо поштено стекли. И ником ништа нисмо дужни!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *