Казим Гурбуз

Једна од тема која заокупља многе је здравље и дуговечност. Та стремљења су ипак једно а жеље друго, тако да многи не доживе дубоку старост па чак ни пензију. Мени је увек пред очима разговор са једним својим другаром истраживачем који тврди да је људско тело начињено да траје неких 300 година. Касније сам нашао да ако би се неке ствари у нашим животиа измениле да би живели сигурно дуго, неких 140 до 160 година а жене би могле дуго да рађају. Пример су народ Хунзи са Хималаја, где жене рађају и у шездесетим годинама својих живота. И онда скоро сазнах од једне другарице за Турчина који се зове Казим Гурбуз (Kazım Gürbüz). То је овај чича доле и на тој фотографији он има 95 година.

Овде на фотографији са својом женом, ту му је 95 година

Овде на фотографији са својом женом, ту му је 95 година

Казим Гурбуз је први турски и муслимански јоги а родио се 1920. године у Турском месту Адана. Сам верује да у сваког човека има силе да живи 130 година али ако се држи здравих правила. За њега, живот тек почиње у 65 година. Када бринете о себи, онда и старите спорије. Казим свако јутро поздравља Сунце а иза тога иде да плива. Као практикант јоге, он може у разним позама да проведе и по неколико сати а дисање може да заустави на четири до пет минута. Он себе осећа много млађим а његово здравље су испитивали и у Европи. Верује у снагу људског духа.

Мајстор јоге ради на свом имању, веза са природом је непоходна за здравље

Мајстор јоге ради на свом имању, веза са природом је непоходна за здравље

Он има и посебну исхрану која је строго биљна и састоји се од маслина црвене паприке, пасуља, супа, чајева и једе доста меда. Уобичајен доручак је да се у блендеру помеша маслиново уље и мед и то намаже на хлеб. Годишње поједе око 50 килограма меда и сим ливадског меда ту је и мед од кестена и боров мед. Тврди да је месо штетно и да све што телу треба он добија из биљака. Овај мајстор јоге је доживео тешко авио несрећу када му је било 41 годинаи доњи део тела му је био парализован, али је снагом воље успео да се извуче и буде потпуно здрав, за девет месеци је поново проходао. Други изазов је био 2001. године када је услед тровања храном добио рак, иако је прошао операцију, лекару му нису давали наду за опоравак али је Казим опет победио. Управљање телом и духом значи управљање и болестима.

Казим, овде већ стогодишњак

Казим, овде већ стогодишњак

Он каже да људи данас живе у отвореним затворима, устају под стресом рано јутро, журе на посао, време проводе у затвореним радним просторијама са затвореним прозорима, много времена пред екранима, дише се ваздух из кондиционера и нема телесних вежби. Сам Казим се бави и земљорадњом али и води туристе у обиласке предела, како сам каже треба дисати исти ваздух које дише цвеће, инсекти, птице, земља…Он много времена проводи у отвореном простору, под сунчевим зрацима, плива, зими се скија, лети иде у дуга пешачења.

Ја о јоги не знам ништа али ако неком значи, Казим упражњава Шава Асана Јогу. Или је то поза? Не знам, не замерите… има своју Јога школу и сматра да се благодети и снага духа треба делити и утицати на остале. У личном свету он је узоран отац и муж, има четворо деце а како је тврди његова пуно млађа жена, иако у крајње позним годинама, три интимна односа дневно су за њега стадард. Тврди се да је још увек жив и здрав, мада већ пар година нема неких посебних вести од њега.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *