Менталитет крабе

Постоји једна теорија која се зова “кофа са крабама” и она упућује на један облик понашања краба, за које се тврди да су глупа бића. Када нека краба покуша да изађе из кофе, њега друге крабе хватају и вуку на доле у кофу. То се понашање ни по чему не одликује од понашања многих у људским заједницама и начин како дају подршку другима. Где се на сваки покушај да се учини нешто ново, другачије, подврће руглу и подрива на све друге начине. Почиње од детињства када вам родитељи говоре да сте несрећник, глуп, нећеш успети, да ћеш видети шта је живот па се наставља кроз ивот на свим могућим плановима. Ако остављате пушење упорно ће вас нудити цигаретама и рећи да нећеш моћи да оставиш пушење, или да нећеш моћи да нађеш добар посао ако си у потрази за истим. Да се исти ти питају, Никола Тесла би радио као портир у средњој електротехничкој школи и то уз дебелу везу. Треба имати на уму да код људи краба не постоји констускивна критика или корисни савети, они увек виде и теже негативној страни. Њима је једини свет у нападању, омаловажавању, потцењивању. Начелно, они су нарцисоиди и социопате.

Кофа пуна краби

Кофа пуна краби

Шта то тера људе да буду Хомо Крабикси? Рецимо следеће… Себичност– ако ваше намере иду на другу страну и успете, вама више неће моћи да управља. Човек краба ће осећати да губи своју удобност. А то смета тим са нарушеном психом. Лењост и страх од промена– ваш успех и промене руше из темеља успостављене поставке света човека крабе, избацује га из зоне комфора, брише његов приказ света. Његова опрвдања су “то је бескорисно и самим тим немогуће”, “ја нисам мого па нећеш ни ти”… и ако успете, тиме истом показујете да су та самооправдања неутемељена. Али спуштањем истог на земљу ништа се не постиже, јер човек краба не жели да рашири границе свог размишљања. Завист– сваки успех у њима изазива завист. Тада ће изналазати објашњења да ваш успех и није неки, вероватно сте ту нешто урадили на превару. Страх од самоће– одлазак неког на другу страну значи за њих самоћу а то је оно што социопате не могу да поднесу. Сами нису склони самокритици и дубокој самоанализи која би довела до решења. Комплекси, неуверенеост/самоувереност– из тога произилази стална тежња сукобљавања са особама из околине, небитно јел суседство, породица или особе на послу или школи. Стално имау потребу да себе доказују као паметне, успешне, моћне. Чувени псеудогенијални “мамини синови и ћерке”. И њима ће тешко пасти ваш било какав успех или искорак ка бољем.

То нећете моћи да промените, то је у људско крабској природи и најбоље је заобићи такве, и смело напред својим путем ка својој звезди. Одбране од таквих су једноставне. Не угађајте– ако им не ваљате нек иду другима. Побољшајте самооцену– спознајте себе и ваше поступке и разговарајте са тим који су способни да вас правилно разумеју и оцене. И у складу са тим… Окружите се позитивцима– будите са тим са којим сте на истим таласима и резонансама, оставите друге нек се бију на дну кофе. Што значи… Одстојање од негативаца и вампира– стално супростављање и борба са њима вам обара силу, пије енергију. Чему то? Тим који “до подне мрзе себе а од подне цео свет” је немогуће бити ишта до отирач на којем се стално истресају. Не будите марионета– увек ће бити труд да вас подведу у своју власт, смисле кривицу а после да се по тој основи њима оправдавате. Или да им једноставно подносите “извештаје” у све ваше планове и размишљања, не би ли се они у то умешали и наравно све упропастили. Дакле држите до себе у свим ставкама. Научите да користите НЕ– јасно изложите свој став и неслгање. Ако се ради о нечем што је лично ваше, тим НЕ зауставља свако могуће мешање. Шта има неко да вам прича које пиво да пијете или сладолед да једете ако је тај избор вама баш на души и прија. Просто Не и затворите тему. Не реагујте на негатив– људима крабама је душевна храна да вас виде узнемирене или бесне. И не настављајте такве разговоре, они само затупљују, не воде ничему добром.

Менталитет крабе је свеприсутна свест цивилизације сада, свест владајуће класе, класе људи краба. Свеприсутно без обзира на степен школског образовања, дал је богат ил сирома, које је вероисповести. На вама је да препознате и да уклоните али- препознајте код себе и на време искорените. Знате, нама је на земљи дато наше парче ливаде, сво обрасло у коров и врзину, на нама је да нашим стремљењима то расчистимо и буде лепа плодна ливада са пуно лепог цвећа и растиња, па зеке, куце, маце, лептирићи… а врзина и трње? Нека их ту по ободу и ван ливаде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *