Пасош Краљевине Југославије

Овај текст се одавно врти по интернету и на жалост не знам ни ко је аутор а да ствар буде гора, никад нисам успео да дођем до примерка пасоша из Краљевине Јуославије па да знам шта је стварно писало. Ево шта је наводно писало у пасошу Краљевине Југославије као порука исељеницима и ако је то тачно, прелепо је:

Пасош Краљевине Југославије

Пасош Краљевине Југославије

“На путу се владај пристојно и обзирно према свакоме, а нарочито према жељезничком и бродском особљу, затим према женама и деци.

– Буди посве спреман за искрцање, чим брод стигне у луку. Рубље на Теби нека је чисто, а одело уредно и лице ведро.

– У новој земљи буди озбиљан и исправан; покоравај се законима и властима; не говори зло о тој земљи, а на своју земљу не заборављај.

– Не примај посао који те сувише понижава и не ради за мању плату од осталих радника, не конкурирај другим радницима већ буди солидаран с њима па ће Те поштовати и тражити радници и послодавци.

– Не опијај се и не коцкај.

– Новац штеди и шаљи својима у стари крај и то преко Поштанске Штедионице, јер Ти је новац у Поштанској Штедионици посве сигуран, пошто држава јамчи за то. Не поверавај новац разним непознатим банкарима, посредницима и агентима.

– Ако Ти је потребан какав савет, заштита, или што друго, обрати се на нашег Конзула или Исељеничког Изасланика.

– Учи језик земље у којој си, јер ћеш лакше тако проћи, али не заборављај свој матерњи језик и са својом децом разговарај само на матерњем језику без обзира да ли су деца рођена у старом крају или у новој земљи.

А сада било Ти сретно и до виђења! Знај, да ће се Твоја отаџбина веселити Твоме повратку.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *