Тамерланово проклетство

Тамерлан се сматра једним од највећих восковођа у историји и он је сахрањен у месту Самарканд, данашњи Узбекистан. За њега су везана нека невероватна веровања а то је да почињу тешка страдања ако неко оскрнави његов гроб. Наводно да на његовом гробу пише “када ја устанем, свет се руши”, али то је урбана легенда, тај натпис није стваран. Претпоставља се да је на самрти рекао да га не узнемиравају у гробу, јер ко њега узменими, чека га гора судбина од Тамерлана.

Тамерлан, велики војсковођа

Тамерлан, велики војсковођа

Јуна 1941. године је по наређењу Стаљина, почело ископавање гробнице Тамерлана а одлука о томе је дошла непосредно од совјетских власти и одобрено лично од Стаљина. Њему су пре тога показали стари рукопис на арапском и реченицу “ко отркрије гробницу Тамерлана, пушта на слободу дух рата, и биће рат тако крвав и страшан какав свет за веки веков не виде”. И поред тга гробница Тамерлана је отворена 21. јуна 1941. године а рано јутро 22. јуна 1941. Немачка напада Совјетски Савез.

Има много прича о црвеним мистицима и маговима, чак постоји и велика књига на ту тему и сматра се да су они желели да искористе енергију умрлог за своје циљеве али нешто није баш кренуло како су планирали. И 1942. године Стаљин одлучује да Тамерлана врати где му је место и поновно је сахрањен уз исламске обичаје. То се одиграло 19. и 20 новембра и 19. новембра почиње операција “Уран”, наступ Црвене армије у стаљингрдаској бици, и знамо да је то прелона битка која је одлучила о поразу Немачке у рату.

Из тадашњих новина о ископавању Тамерлана

Из тадашњих новина о ископавању Тамерлана

Сад- ко се и мало занима за војне вештине, зна да ратови не избијају тек тако, план напада на СССР се стварао од 1940. године а на операцији “Уран” су Стаљин и Жуков радили од септембра 1942. године. Али је подударност у сваком случају занимљива. У сваком случају, оставите мртве на миру, дакле и Тамерлана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *